Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Petr Novotný

Do pražského babyboxu někdo odložil třídenní holčičku

  • 16
Lékař našel před půlnocí v babyboxu v Praze-Hloubětíně asi třídenní dítě. Děvčátko je zdravé, ale nemělo rodný list. Jde o jedenácté dítě zanechané v českých babyboxech.

Poté, co se dítě ocitne v babyboxu, rozezní se signalizace. Ta v GynCentru v pražském Hloubětíně byla slyšet včera krátce po jedenácté hodině večer.

"Lékař a sestra vzápětí našli v babyboxu zdravou oblečenou asi třídenní holčičku," sdělil iDNES.cz Ludvík Hess, předseda občanského sdružení, které babyboxy v Česku prosazuje.

Holčička u sebe neměla rodný list ani dopis. "Nic tedy nebrání tomu, aby do týdne byla v nové rodině," dodal Hess.

Celkem se jedná o jedenácté dítě, které se našlo tímto způsobem. V GynCentru, které babybox namontovalo jako první před dvěma a půl rokem, je to osmý případ.

Bedýnka pro odložené děti je zatím k mání na šesti místech v Česku. Sdružení Ludvíka Hesse chystá v následujících měsících otevření dalších − bude to v nemocnicích v Ústí nad Orlicí, Mladé Boleslavi a Sokolově. Probíhají jednání i o dalších místech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video