Sochařům se v ateliéru sešlo čtyři sta dochovaných kousků třímetrové sochy.

Sochařům se v ateliéru sešlo čtyři sta dochovaných kousků třímetrové sochy. | foto: archiv Jaroslava a Ondřeje Šindelářových

Sochaři skládají Masaryka, kterého komunisté rozřezali na stovky kusů

  • 16
V ulicích Mostu se zřejmě již za dva roky znovu objeví třímetrová bronzová socha T. G. Masaryka z roku 1935, kterou v sedmdesátých letech rozřezali komunisté. Plzeňští sochaři Jaroslav a Ondřej Šindelářovi ji nyní skládají ze čtyř set dochovaných kousků. Nejvíc rozřezaná a poničená je hlava sochy.

"Vypadá to, že do toho někdo tloukl kladivem. Těžko už dnes řekneme, zda to bylo proto, aby odlomil naříznutý kus bronzu, nebo proto, aby záměrně deformoval vzniklé úlomky," poznamenal Jaroslav Šindelář.

Masarykova socha stála v Mostě od roku 1935.

Oba sochaři kousky skulptury nejprve spojí dohromady jako obří trojrozměrné puzzle. Pak budou muset vyrobit části, které chybějí. Výsledek poslouží pro výrobu sádrového odlitku, který se poté stane základem pro odlití nové a celistvé kopie.

"Práce je to zajímavá, jsme takovými průkopníky. Zatím to takto ještě nikdo nedělal, ale my bychom rádi zachovali co nejvíce z Fojtíkovy podoby sochy," řekl Jaroslav Šindelář.

Masarykova socha, jejímž autorem byl akademický sochař Josef Fojtík, stála v Mostě od 28. října 1935. Za tři roky ji ale sundali nacisté, roztavili a bronz použili na výrobu zbraní.

Z Masaryka měla být socha Osvobození

Po válce se socha do Mostu vrátila díky Fojtíkovi, který měl schovanou její formu. V roce 1955 ji však znovu sundali komunisté a skončila v depozitáři mosteckého muzea. V roce 1978 ji okresní národní výbor nařídil rozřezat, roztavit a materiál použít k výrobě sochy Osvobození.

Protože ale bronzu bylo málo, původní skulptura zůstala rozřezaná a někdo její části ukryl. Objeveny byly v roce 1989 ve věznici v Bělušicích.

Výroba nové skulptury bude trvat ještě celý příští rok. Během té doby se město rozhodne, kde přesně v centru Mostu bude stát.

Na sochu přispívají i sami Mostečané ve sbírce. "Zatím je vybráno asi 560 tisíc korun. Celkem jsou potřeba zhruba dva miliony," přiblížila mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video