Historik Václav Houfek v zrekonstruovaném Císařském sále ústeckého muzea

Historik Václav Houfek v zrekonstruovaném Císařském sále ústeckého muzea | foto: Karel PešekMF DNES

Do honosného sálu mohli lidé volně jen pár dní, poničili ho vandalové

  • 11
Ústecké muzeum muselo po necelých dvou týdnech od otevření omezit vstup do Císařského sálu. Reprezentativní místnost, ve které restaurátoři obnovili malby ze 70. let 19. století, totiž hned začali ničit vandalové.

"Bohužel jsme po několika dnech zjistili, že máme návštěvníky, kteří mají potřebu se podepsat na zeď sálu," uvedl ředitel muzea Gustav Krov.

Vedení muzea čmáranice hned odstranilo, do sálu ale zavedlo omezený vstup. Přístupný je nyní jen v sobotu v každou celou hodinu.

"Kdybychom nechali Císařský sál permanentně otevřený, vyžadovalo by to jednoho až dva lidi, kteří by ho museli hlídat. A to je skutečně drahá záležitost," poznamenal Krov.

Muzeum nyní zjišťuje, jestli bude možné honosný sál ukazovat v tomto režimu. "Testujeme, jak zajistit bezpečnost a na druhé straně umožnit dostatečnému množství návštěvníků se tam podívat," podotkl ředitel.

V Císařském sále restaurátoři objevili původní fresky.

Rekonstruovaný sál připravený k otevření

Slavnostní otevření muzea v Císařském sále

Novorenesanční sál, kde se roku 1901 konala audience císaře Františka Josefa I., byl dlouho ukrytý v patře nad přepážkami hlavní pošty a nejméně od války byl jen vybílený. Pak celou budovu získalo muzeum a v posledních pěti letech ji za více než 400 milionů korun zrekonstruovalo.

Restaurátoři při tom v devět metrů vysoké místnosti objevili původní fresky a výmalbu, o které se historici domnívali, že opadala spolu s omítkou při bombardování na konci války, když jedna z bomb úplně zničila nároží budovy s honosným štítem. Muzeum pak sálu vrátilo jeho původní podobu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video