Divadlo se blíží ke sté repríze Fidlovačky

Praha - Devětadevadesátou reprízou Tylovy a Škroupovy Fidlovačky oslaví 28. října Divadlo Na Fidlovačce v Praze 4 druhé výročí svého znovuotevření a státní svátek. Na listopad má divadlo připravené dvě premiéry. "Chystáme uvedení nejnovější komedie izraelského dramatika Ephraima Kishona nazvané Ježíšmarjajosef aneb Zaplaťpánbůh a Ortonovy grotesky Klíčovou dírkou aneb Mládeži nepřístupno," uvedl ředitel nuselského divadla Tomáš Töpfer.

Ve stejný měsíc bude mít derniéru komedie Karla Želenského Vzhůru do Pelhřimova. "Dosáhne pětačtyřiceti repríz, což není málo," dodal Töpfer.

V lednu příštího roku bude novinkou klasická opereta Mam'zelle Nitouche v režii Jana Kačera a hudebním nastudování Miroslava Kořínka.

Zatím poslední premiéra, kterou byl začátkem v září polský muzikál Malované na skle, má podle Töpfera u diváků mimořádný ohlas. Zásluhu na něm má i písničkář Jaromír Nohavica, který přebásnil libreto Ernesta Brylla a hlavního hrdinu změnil z legendárního Jánošíka na valašského zbojníka Janíka. "Slíbil pro nás napsat hru," prozradil Töpfer.

Nuselské divadlo, jehož budova dvě desítky let chátrala, zachránila před zkázou Nadace Fidlovačka založená v roce 1995. Investorem tříleté rekonstrukce byla městská část Praha 4, projekt počítající se 150 milióny korun nákladů se podařilo zlevnit na třetinu. Objekt je ve správě Prahy 4 a nadace ho má v nájmu na deset let.

Divadlo uvedlo od svého otevření na podzim 1998 premiéry třinácti inscenací. Z těch, které se už nehrají, šlo o Večer tříkrálový nastudovaný pro shakespearovské slavnosti na Pražském hradě, muzikál Muž z La Manchy a komedii Luigiho Pirandella Člověk, zvíře a ctnost. Byla režijním debutem herce a moderátora Petra Rychlého.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video