Rodiče si budou moci své děti do pasu zaznamenat na samolepící štítek.

Rodiče si budou moci své děti do pasu zaznamenat na samolepící štítek. | foto: iDNES.cz

Dětské pasy budou platit do konce roku, rozhodl Senát

  • 7
Senátoři schválili novelu o cestovních pasech, která zmírňuje současná přísná pravidla. Děti do 10 let tak už nebudou muset mít vlastní doklad, jako je tomu nyní. Nově bude stačit, když si rodiče ratolesti zapíší do svého pasu. Zákon však začne platit až od příštího roku.

Vládní předlohu zákona poslali do Senátu poslanci, když ji v půli března podpořili většinou 143 hlasů ze 155. Pro tehdy hlasovali i zástupci opozice.

Dnešní schválení Senátem se očekávalo, už včera zákon podpořili senátoři z ústavně-právního a zahraničního výboru.

Až novelu podepíše prezident, rodiče nebudou muset od ledna 2008 vyřizovat dětem v předškolním věku nový pas každý rok.

Současný stav totiž rodičům zakazuje do nových biometrických pasů zapisovat údaje o dětech. Ty tak potřebují svůj vlastní cestovní doklad s fotografií, který ale kvůli rychlé změně jejich podoby platí vždy jen na jeden rok.

Změnu prosadil od 1. září 2006 bývalý ministr vnitra sociálnědemokratické vlády František Bublan. Doklady s fotografií mají podle něj děti chránit před obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí.

Nepadělatelné štítky
Rodiče si nyní budou moci své děti do pasu zaznamenat na samolepící štítek. Ten bude mít z důvodů bezpečnostních standardů EU speciální ochranu proti padělání a pozměňování.

Pokud by rodiče u sebe nechtěli mít potomky zapsané, mohou starší děti dostat vlastní pas platný po dobu pěti let.

Grafické a textové provedení štítků bude teprve nutno připravit, ministerstvo vnitra kvůli tomu vyhlásí veřejnou obchodní soutěž na dodavatele.

Tím by se mohla stát Státní tiskárna cenin. Náklady na realizaci novely by podle ministra vnitra Langera neměly převýšit pět milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video