Je na jednotlivých organizacích, aby si pravidla pro výběr lidí vymyslely samy. Ilustrační foto

Je na jednotlivých organizacích, aby si pravidla pro výběr lidí vymyslely samy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Děti na táboře může vést i pedofil. Česku chybí zákon

  • 128
Nedávné případy, kdy ve funkci dětského vedoucího pracoval pedofil, nutně vyvolávají otázku, zda by lidé, kteří pracují s dětmi, neměli procházet přísnějším výběrem. Ministerstvo sice pravidla pro výběr vedoucích zájmových organizací připravilo, jenže poslanci v roce 2002 návrh zákona zamítli. A další se nechystá.

Přestože Junák patří k organizacím, které mají pro uchazeče o vedoucího jedny z nejpřísnějších pravidel, ani jim se pedofilie nevyhnula. David Stejskal, který pohlavně zneužil devět chlapců, byl vedoucím oddílu Junáka.

Soud Stejskalovi před několika dny zpřísnil trest a poslal ho do vězení. - více zde

"Byl u nás od patnácti let. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl mít pedofilní sklony," dodal Voňavková. I kvůli tomu případu bude výkonná rada Junáka vymýšlet, jaké další kroky v prověřování vedoucích udělají.

Žádné předpisy ani nařízení pro výběr vedoucích přitom u nás nejsou. Podmínkou není dokonce ani to, aby měl dotyčný čistý trestní rejstřík. "Jednotná pravidla skutečně neexistují," potvrdil Ondřej Gabriel z ministerstva školství.

Psychotesty nejsou všemocné
Je tedy na jednotlivých organizacích, aby si pravidla pro výběr lidí vymyslely samy. "Máme sice svoje pravidla a předpisy, které musí každý uchazeč úspěšně zvládnout, ale záruku, že nebude mít pedofilní sklony, nemá nikdy nikdo,“ říká Martin Bělohlávek z Pionýru, kde už také odhalili vedoucího s pedofilními sklony.

David Stejskal absolvoval psychotesty při nástupu k policii a u Junáka dělal přijímací vůdcovské testy. Jeho pedofilní sklony však nikdo neodhalil. Přitom jednotná pravidla by uvítaly i samotné zájmové organizace.

"Sice by nám to ztížilo naši práci, ale alespoň by bylo jasno," říká mluvčí Junáka Anna Voňavková.

I kdyby však uchazeči museli povinně dělat například psychotesty, nemusí na deviaci upozornit. Navíc práce vedoucích v neziskových organizacích není příliš vyhledávaná ani dobře placená.

"Hodně lidí to dělá i zadarmo, a chtít tak po každém, aby se nechal sexuologicky vyšetřit, by uchazeče spíš odrazovalo," myslí si mluvčí Junáka.

V Pionýru požadují od lidí, kteří se na tuto pozici hlásí, lékařské potvrzení. "Nejde o prohlídku u sexuologa, ale i to může lidi se špatnými úmysly odradit," řekl mluvčí Pionýra Martin Bělohlávek.

Spoléhají také na svůj úsudek. Mnoho vedoucích do Pionýra v mládí chodilo. "Za ty roky, než se z nich stanou vedoucí, bychom jejich úchylku odhalili," míní Bělohlávek.

Ministerstvo: Žádný zákon tomu nezabrání
I když se vedení dětských kroužků, skautských oddílů a dalších zájmových organizací snaží zpřísňovat pravidla pro vychovatele, podporu od státu čekat nemohou.

"Uvažovat by se dalo o mnohém, ale realizovat to není jednoduché. Je to příliš veliký resort," reagoval náměstek ministryně školství Petr Roupec s tím, že ani žádný zákon excesům jedinců nezabrání.

"Absolutní jistotu, že vedoucí není pedofil, nelze zaručit nikdy," dodal náměstek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video