Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 9. 2007 22:03

Déšť zvedá hladiny řek

Zpravodajství reportérů iDNES.cz a MF DNES s využitím agentury ČTK

19:32
V Beskydech se už povodňová situace údajně uklidnila, intenzivní srážky zde přestaly.
18:58
Kvůli stoupajícím hladinám řek platí od dnešního podvečera na celém Jesenicku stav ohrožení. "Vyhlásili jsme stav ohrožení, platí zde třetí povodňový stupeň," řekl iDNES.cz místostarosta města Jeseník Jiří Staňa.

Rozvodněná stoka na Suchomelské ulici zaplavila část parkoviště supermarketu Terno v Českých Budějovicích.

  • České Budějovice, 6. září 2007

    České Budějovice, 6. září 2007 - Rozvodněná stoka na Suchomelské ulici zaplavila část parkoviště supermarketu Terno. / Autor: Ladislav Němec MF DNES

18:30
Řeka Opava v Karlovicích rychle stoupá. Od hranice třetího stupně jí dělí zhruba 16 centimetrů. Druhý stupeň povodňové aktivity platí v Moravskoslezském kraji také v Krnově (Opavice) a v Osoblaze (Osoblaha).
18:15
Jihomoravští hasiči vyjížděli kvůli počasí k celkem dvanácti případům. "V Brněnské ulici v Pohořelicích čerpadlem likvidovali vodní lagunu, která se vytvořila v prohlubni na chodníku a ve vozovce. Jezírko o ploše 200 čtverečních metrů, hluboké zhruba 10 centimetrů, přečerpali do místní kanalizace," řekl jejich mluvčí Jaroslav Haid.
18:12
Hladinám řek Opavice v Krnově a Osoblaha ve stejnojmenném městě chybí k dosažení druhého stupně už jen několik centimetrů.
17:54
Druhý stupeň povodňové aktivity, stav pohotovosti, vyhlásili vodohospodáři na řece Opavě v Karlovicích. První stupeň, stav bdělosti, platí na dalších dvou místech Moravskoslezského kraje.
17:39
Protipovodňové cvičení Vltava a Labe odhalilo podle Ústřední protipovodňové komise chyby v komunikaci obcí a dalších zainteresovaných institucí. Pozdě nebo neúplně reagovaly na úterní fiktivní varovnou zprávu Českého hydrometeorologického ústavu.
17:25
Po deštivé noci záplavy zasáhly především sever Moravy a Krkonoše, podle komise by ale neměly přesáhnout regionální rámec. "Modely ukázaly, že situace by se měla od pátku zlepšovat," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.
17:21
  • Povodeň

    Povodeň - Rozvodněný Červený potok v obci Stará Červená Voda. 2. 9. 2007 / Autor: Libor Teichmann MF DNES

17:11
Na jihu Čech by mělo pršet až do dnešní půlnoci. "V Novohradských horách bude pršet až do ranních hodin a situace se tam začne uklidňovat až v polovině pátku," řekl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.
17:00
Ústřední povodňová komise se sešla s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, aby zhodnotila průběh cvičení Vltava a Labe 2007. Vzhledem k aktuálnímu počasí se však také věnovala reálné hydrometeorologické situaci.
16:41
Řeka Vidnávka ve Vidnavě zůstává na třetím stupni povodňové aktivity, který přesahuje dokonce o více než metr. Hladina řeky stále stoupá.
  • Na Starou Červenou Vodu udeřila velká voda (6. září 2007)

    Na Starou Červenou Vodu udeřila velká voda (6. září 2007) / Autor: Libor Teichmann MF DNES

16:24
Jen za dopoledne napršelo na Jesenicku až padesát milimetrů. Nejvíce meteorologové zaznamenali na Rejvízu, kde spadlo 65 milimetrů srážek.
16:22
Malé toky nadále stoupají. Druhý stupeň povodňové aktivity na jihočeské řece Černé v Líčově se zřejmě během několika příštích hodin změní na třetí stupeň, upozorňují hydrometeorologové.
  • V Českých Budějovicích zůstalo po vydatném dešti na silnicích mnoho kaluží (6. 9. 2007)

    V Českých Budějovicích zůstalo po vydatném dešti na silnicích mnoho kaluží (6. 9. 2007) / Autor: David Veis ČTK

14:53
Ve Staré Červené Vodě museli odstranit tři lávky, aby je voda nesmetla. Deset domácností je zatopených, na silnicích už je půl metru vody.
14:35
Řeka Bělá v Mikulovicích po 14. hodině dosáhla třetího povodňového stupně. Přesáhla jej o dalších 14 centimetrů.
  • Povodeň

    Povodeň - Velká voda 5. 9. 2007 na Zlínsku vytopila několik domů / Autor: HZS Zlín / mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

14:18
Díky nezvykle silnému větru došlo na severu Čech k několika výpadkům proudu. Hodinu po poledni evidoval dispečink ČEZ devět poruch na vedeních vysokého napětí a 170 poruch na vedeních napětí nízkého. Nejhorší situace panovala především v horských a podhorských oblastech, nejklidněji bylo naopak na Chomutovsku a Žatecku.
14:17
Meteorologové předpokládají, že do pátečního rána naprší nejvíce v Jeseníkách a v Beskydech (ojediněle zde může spadnout více než 100 mm srážek). Na ostatním území Moravy, Slezska a v jižních Čechách naprší od 30 do 70 mm.

Velká voda 5. 9. 2007 na Zlínsku vytopila několik domů

  • Povodeň

    Povodeň - Velká voda 5. 9. 2007 na Zlínsku vytopila několik domů / Autor: HZS Zlín / mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

13:18
Podle ministerstva životního prostředí dosáhlo druhého povodňového stupně i Labe ve Špindlerově Mlýně. Voda zde ale bude spíše klesat, protože v Krkonoších přestává pršet.
12:56
V obcích Ondřejovice a Stará Červená Voda dochází místy k přelévání vody z polí a luk přes komunikaci. "Na místě je tato situace řešena dopravním značením ve spolupráci s jesenickými silničáři," řekla Dagmar Bednarčíková ze severomoravské policie.
12:53
Trvalé srážky mírné až silné intenzity budou v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku pokračovat až do pátečního rána. Na severovýchodě Moravy a Slezska pravděpodobně až do pátečního poledne, předpovídá Český hydrometeorologický ústav.
12:43
Jen od půlnoci do devíti hodin ráno vyjížděli hasiči celkem ke 120 mimořádným událostem, souvisejícím s extrémním počasím. "Jednalo se zejména o odstraňování spadlých stromů, na několika místech hasiči čerpali vodu ze zatopených prostor," řekl mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček. Hasiči tak zasahovali zejména na Trutnovsku, Jablonecku, Bruntálsku, Opavsku a Teplicku.
12:09
V Rožnově dnes dopoledne spadlý strom těžce poškodil střechu výrobní haly. "Museli jsem povolat na pomoc jeřáb, v poledne začneme s odstraňováním stromu," uvedl Ivo Mitáček, mluvčí hasičů Zlínského kraje.
12:06
Ve Staré Červené Vodě na Jesenicku voda provalila opěrnou zeď. Hlína se vyvalila na komunikaci, která je neprůjezdná. Každou hodinu stoupne voda o deset centimetrů.
12:05
Můstky přes řeku Vidnávku ve Staré Červené Vodě na Jesenicku už přetékají. Obec je odříznuta od okolí.