Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

V sobotu se přižene silný vítr, může lámat stromy. Hrozí i vydatný déšť

  • 28
Česko zasáhne v sobotu odpoledne silný vítr. Meteorologové varují i před vydatnými srážkami. Místy se objeví bouřky. Na sobotní odpoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu prvního stupně. Silný vítr může lámat stromy, způsobit menší škody na budovách či zapříčinit komplikace v dopravě.

Výstraha platí pro jižní Čechy, Vysočinu, Pardubický kraj a části krajů Středočeského, Královéhradeckého a Jihomoravského, a to od sobotních 14:00 do 22:00.

„Během sobotního odpoledne bude přes naše území postupovat k východu výrazná studená fronta,“ uvedli meteorologové. 

Odpoledne a večer bude na celém území ČR pršet, místy i vydatněji. Zejména na jihu se mohou ojediněle objevit bouřky. Právě v nich vítr přechodně zesílí, místy může dosahovat rychlosti až 65 kilometrů v hodině.

Při pohybu venku by si lidé měli dát pozor na uvolněné předměty a zlomené větve, je třeba počítat také s komplikacemi v dopravě. „Doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel,“ dodal ČHMÚ.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video