Strakova akademie s přilehlou zahradou

Strakova akademie s přilehlou zahradou | foto:  František Vlček, MAFRA

Tisíce lidí využily svátek k návštěvě ministerských sídel a Úřadu vlády

  • 13
Přes dvanáct set návštěvníků si ve čtvrtek našlo cestu do Strakovy akademie, sídla Úřadu vlády ČR, i do přilehlé zahrady zapsané mezi památky UNESCO. Dalších více než tři sta zvědavců dorazilo do sídla ministerstva obrany na Hradčanech, které se otevřelo veřejnosti v novodobé historii vůbec poprvé.

Návštěvníci sídla ministerstva obrany absolvovali prohlídku s odborným výkladem vojenských historiků a nahlédli do jednacích místností, salonků či pracovny ministra obrany.

Organizátoři připravili také doprovodný program - výstavy, ukázky současné vojenské techniky nebo ukázky současných i historických automobilů ministrů obrany ze sbírek Vojenského historického ústavu.

Akce byla pro registrované účastníky, dovnitř však nakonec mohli vstoupit i předem nepřihlášení. Celkem uvítali 340 lidí.

„Pustili jsme všechny, kteří přišli a měli zájem,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek s tím, že by příští rok chtěli akci na Den české státnosti zopakovat.

Den otevřených dveří se konal také v hlavní budově ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí, kam dorazilo bezmála tisíc lidí „Úžasné bylo, že se zajímali nejen o historii naší krásné budovy, ale především se chtěli dozvědět co nejvíce o činnosti ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která příchozí sama vítala.

Lidé se ve čtvrtek mohli podívat také do Strakovy akademie na Malé Straně, kde zasedá vláda a úřaduje premiér. Do historické budovy, kterou čeká oprava za bezmála 300 milionů (psali jsme o tom zde) si našlo cestu celkem 1 244 zvědavců.

„Lidé si mohli projít jednací sál vlády, pracovnu předsedy vlády, nový či starý tiskový sál a další neméně zajímavá místa. Během komentované prohlídka se lidé seznámili s historií budovy i zajímavostmi o zahradě, která je chráněna jako památka UNESCO,“ uvedl mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer.

Dnem české státnosti možnosti prohlídek zajímavých sídel různých institucí nekončí. 28. října se zájemcům otevře Kramářova vila a 17. listopadu pak Lichtenštejnský palác.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video