Dejte mi moc a pohnu časem, zvolal úředník...

Dejte mi pevný bod a pohnu zeměkoulí, zvolal filosof. Dejte mi moc a pohnu časem, zvolal úředník. Dnes už ani nevíme, který úředník vymyslel změnu času, málo kdo dnes už chápe proč. Je jasné jenom jedno, tento muž obelhal sebe, dokázal aby se obelhávaly dnes již miliony lidí. Dávné dělení času dnes nevyhovuje. Slunce stojí na polednách, hodiny ho o hodinu předběhly -jaký úspěch civilizace. Kdo tento fakt potřebuje? Komu se hodí?

Těm co vstávají ráno v pět a nyní budou vstávat ve čtyři, asi těžko. Úspory toto opatření vykazuje minimální, zato stresů s přechodem času zvláště u dětí je dost a dost.

Akce je rozjeta, nikdo v Evropě nemá odvahu ji odvolat, nikdo ji nezruší. Úřední šiml tepe kopyty do ohrady spánku, a velké rány budí celé lidstvo o hodinu dříve.

Problém je ale jinde. Jestliže něco nevyhovuje je třeba to změnit. A to pokud možno odborně. Od úředníků se lze nadát jen primitivního posouvání hodinami sem tam. Najde ale někdo odvahu přepočítat kalendář a změnit rozdělení dne, když nevyhovuje dnešním podmínkám. Je 24 hodin tabu?

Udělají astronomové radikální řez, nebo se také raději nechají úředníky obelhávat. Pokud to vědci zvládnou pak jenom dobře, pokud to ale nejde, nechejme stávající časový systém tak jak je a přestaňme si lhát, že je poledne, když je teprve jedenáct.
        
Petr Matyáš, Praha
mailto:petrmatyas@volny.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video