Nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix na kongresu v Ostravě

Nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix na kongresu v Ostravě | foto: ČTK

ODS bude prosazovat možnost okamžité výpovědi, řekla Decroix

  • 78
Nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix řekla, že její strana bude ve usilovat o to, aby se do zákoníku práce dostala možnost okamžité výpovědi bez udání důvodu, například s osmiměsíčním odstupným. „Předpokládám, že na tom kolegové budou trvat, ale že to nebudeme schopni prosadit koaličně,“ uvedla Decroix při setkání s novináři.

Její strana se pro to podle nové místopředsedkyně ODS snaží získat podporu napříč spektrem.

Novelu zákoníku práce chystá ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ale s možností okamžité výpovědi nepočítá.

Jurečka chce prodloužit zkušební dobu i začít počítat výpověďní lhůtu dříve než dosud

Jurečka představil svůj návrh v úterý. Vládě ho chce předložit v květnu s platností od prvního ledna příštího roku, nejpozději od 1. července příštího roku.

Jedním z bodů Jurečkovy novely je prodloužení zkušební doby na čtyři měsíce, s možností jejího prodloužení až na osm měsíců pro vedoucí zaměstnance. Výpověďni doba má běžet již od data doručení. ne od prvního dne následujícího měsíce.

Flexibilní novela zákoníku práce zjednoduší podnikání, věří Jurečka

Potřebujeme uvolnit výpovědi a prodloužit zkušební lhůty, vydělá na tom jak kapitalista, tak jeho zaměstnanec, řekl v neděli na kongresu ODS Pavel Drobil, bývalý ministr životního prostředí ve vládě Petra Nečase a dnes soukromý podnikatel i člen širšího vedení strany.

Odbory nejsou náš partner, ale nepřítel, řekl exministr a člen širšího vedení ODS Drobil

„Já si nejsem jist, jestli ten, koho chráníme bolševickým zákoníkem práce, je náš volič,“" dodal člen výkonné rady ODS Drobil.

„Musíme si říci, že odbory nejsou náš partner, ale náš nepřítel,“ řekl na kongresu v ODS exministr Drobil a mnozí delegáti mu aplaudovali.

Odbory nejsou náš partner, ale nepřítel, řekl exministr za ODS Drobil

Eva Decroix je jedinou novou tváří v užším vedení ODS, delegáti kongresu v Ostravě ji v sobotu zvolili místopředsedkyní strany.

„Jdu podpořit Petra Fialu rok a půl před volbami, jdu to tam odmakat, nejdu nic rozbíjet,“ řekla iDNES.cz Decroix.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video