Debata kandidátů na prezidenta Ameriky

  • 2
Poslední a pro mnohé američany nejdůležitější debata prezidentských kandidátů se odehrála v Arizoně. Preference obou kandidátů před začátkem duelu byly vyrovnané 48% pro každého. Bush i Kerry si byli až moc vědomi důležitosti svého dnešního vystoupení, podle kterého se dosud nerozhodnutí voliči rozhodnou komu dají svůj hlas.

Každopádně Kerry zůstal klidný a vyrovnaný a dalo by se říci, že i Bush byl klidnější než v prvním duelu i tak se neobešel bez jeho charakteristického zvyšování hlasu, respektive křičení.

Zase probíralo téma zdravotní pojištění. Kerry řekl, že i když je Amerika nejbohatší země na světě, tak díky Bushově vládě 45 miliónů američanů nemá zdravotní pojištění! Kerry má vypracovný plán jak to změnit, aby všichni američané měli zdravotní pojištění a tudíž pravidelnou lékařskou péči. Děti a sociálně nejslabší skupiny by měli pojištění od vlády, asi něco podobného jako v ČR. Když ovšem nezávislá skupinka lidí propočítala kolik by tento program stál, vyšlo jim neuvěřitelné číslo 1,3 trilionu dolarů. Prezident Bush nechápe kde na to chce Kerry vztít, faktem je že jemu to může být jedno, protože on i celá jeho rodina pojištění mají.

Otázka názorů na registrovné partnerství homosexuálních párů, zatloukla Kerrymu hřebíček do neprezidentské rakve. Kerry je, i přesto že  je katolík a rodina je pro něj svatá, pro registrované partnerství homosexuálů. Jenže téměř všichni američané jsou proti registrovanému partnerství, stejný názor sdílí i prezident Bush. Navíc pronesl, že heterosexualita je přirozená, kdežto homosexualitu si lidé vsugerovávají. Na to mu Kerry odpověděl ať se jde zeptat dcery Chainyho, která je lesba, jestli si to vsugerovala či nikoli.

Prezident Bush chtěl velice dokázat jak je lidský a vtipný. No spíše ty jeho úsměvy vypadaly jako výsměch: “Ať si Kerry kecá co chce, Vy tupí američané mě stejně zase zvolíte.” Možná to zní drsně, ale zkutečností je, že vysoké procento američanů nerozumí tomu co Kerry říká, jelikož je nadprůměrně inteligentní a podle toho se také samozřejmě vyjadřuje. To na druhé straně hodně nahrává Bushovi, protože ten mluví normálně a jednoduše. Bush vůbec zlepšil své vystupování a udělal ze sebe šoumena na konci s takovým citem a sentimentem mluvil o své ženě a rodině...určitě leckde ukápla slzička.

Nelze s určitostí říci kdo dnešní debatu vyhrál, oba kandidáti se bili jako lvi a dařilo se jim. Za 20 dní jsou prezidentské volby a optimisté čekají kdy Bush konečeně vytáhne Usámu Bin Ládina. Měl by si pospíšit, protože už nyní probíhají tzv. poštovní volby (v USA je narozdíl od ČR dovoleno volit pomocí pošty). 

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video