David Rath zřejmě nespí

David Rath je pracovitý člověk. Až tak, že to vzbudilo pozornost revizní komise lékařské komory. A ještě předtím jednoho člena představenstva, Martina Vedrala. David Rath je nejen šéfem komory, ale též internistou v nemocnici i v soukromé praxi, lékařem-záchranářem a učitelem.

Jak to všechno může stihnout? Vedral tvrdí, že nemůže, a že tedy Rath nemluvil o své praxi pravdu, když žádal o vydání licencí internisty a primáře.

"Počítejte se mnou," říká Vedral s odvoláním na údaje, jež shromáždila revizní komise: "Například v roce 1999 odpracoval dle vlastního výkazu pro komoru 3 149 hodin, což znamená 8,6 hodin každý kalendářní den."

"Zároveň čestně prohlašuje, že v té době měl dostatečný úvazek či praxi na interním oddělení, tedy nejméně čtyři hodiny v pracovním dnu," poukazuje Vedral.

Rathův kritik pokračuje: "Dále vykázal 0,7 úvazku na záchranné službě, tedy dalších šest hodin denně v pracovním dnu. Z uvedeného vyplývá, že jím uváděné údaje prostě nejsou pravdivé." 

Nebo že by David Rath téměř vůbec nespal? Podle Ratha jsou Vedralovy počty nesprávné.

"Mám teď půl úvazku na záchrance a několik zlomkových úvazků, kdybych je měl sečíst, dostanu se tak na 0,8. A komoru hlavně nelze brát jako úvazek. Když kupříkladu sloužím na záchrance, beru si štos pošty a osm hodin strávím tím, že píšu a odpovídám na dopisy. Takže něco dělám souběžně," tvrdí šéf komory.

Pokud prý mají jeho oponenti pocit, že vykazuje víc práce, než skutečně odvede, "nechť to dokážou".

Rath bude muset svou pozici zřejmě obhajovat na sjezdu komory tento víkend. Část lékařů už dala najevo, že bude žádat jeho odvolání.

Prezident České lékařské komory David Rath přemýšlí nad dotazem čtenáře iDNES


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video