Bývalý středočeský hejtman David Rath (uprostřed) prochází mezi novináři při...

Bývalý středočeský hejtman David Rath (uprostřed) prochází mezi novináři při příchodu do budovy Vrchního soudu v Praze, kde začalo odvolací jednání v takzvané první větvi Rathovy kauzy. (10. června 2019) | foto: ČTK

Soud odmítl dovolání v Rathově kauze. Exhejtman se obrátí na Evropský soud

  • 16
Nejvyšší soud odmítl dovolání aktérů v první větvi korupční kauzy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Soud zamítl i dovolání, které státní zastupitelství podávalo v neprospěch obžalovaných. Rathův právník Roman Jelínek uvedl, že se bývalý politik zřejmě obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost, pro kterou je dostatek důkazů. Už ve středu o výsledku informoval advokát Roman Jelínek, nyní soud verdikt s plným odůvodněním oficiálně zpřístupnil na úřední desce.

Odsouzení včetně Ratha vznesli v dovoláních desítky různých námitek. Nejvyšší soud ale nenašel důvod k zásahu. „Odvolací soud svým postupem a na něj navazujícími rozhodnutími nezavdal příčinu k tomu, aby ve vztahu k obviněným musel v tomto dovolacím řízení cokoli napravovat,“ řekl mluvčí NS Petr Tomíček.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizoval to, že odvolací Vrchní soud v Praze neuznal jako důkazy záznamy z odposlechů a sledování, a proto byli aktéři kauzy v části obžaloby zproštěni. NS v minulosti označil odposlechy za přípustné, přesto už nyní nemohl s rozhodnutím vrchního soudu nic dělat, uvedl Tomíček.

Rath bude chtít odškodnění

David Rath se po odmítnutí dovolání v první větvi jeho korupční kauzy pravděpodobně obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Bude se také domáhat odškodnění, vyplynulo z vyjádření jeho právníka Romana Jelínka.

„David Rath se nedopustil trestného činu úplatku. To konstatoval Vrchní soud v Praze a nyní definitivně potvrdil Nejvyšší soud. Tím se otevírá cesta k uplatnění nároku na náhradu škody vůči státu a k podání žaloby u štrasburského soudu,“ sdělil Jelínek.

Nejvyšší soud odmítl Rathovo dovolání proti sedmiletému trestu

Rath dostal v první větvi své korupční kauzy sedmiletý trest kvůli machinacím při zadávání tendru na opravu Buštěhradu. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová i její manžel Petr byli odsouzeni kvůli korupci při zadávání zakázek na Buštěhrad a opravu budovy gymnázia v Hostivici u Prahy k o rok nižším trestům. 

Trojici udělil odvolací soud i vysoké peněžité tresty. Tresty vězení v případu dostali další tři lidé, dva odešli od soudu s podmínkami, tři osvobodil. Rozhodnutí o odmítnutí dovolání dnes Nejvyšší soud uveřejnil na úřední desce soudu.

První pravomocný verdikt v případu manipulací se zakázkami Středočeského kraje padl v červnu 2019, sedm let od Rathova zadržení policií. Bývalého politika zatkli kriminalisté v květnu 2012, našli u něho krabici se sedmi miliony korun.

V druhé větvi procesu Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně prodloužil trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se ještě bude zabývat odvolací vrchní soud. Někdejší vlivný politik ČSSD Rath je ve vězení.

Rath zatím s žalobou na státní zastupitelství neuspěl. Ve vězení myje záchody, řekl advokát:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video