Dav prchající před ohněm šlapal dívce po hlavě

  • 19
Když sedmnáctiletá Pavla Repová vstoupila v půl desáté večer do dunící diskotéky U Vlka v Karviné, myslela si, že ji čeká obvyklý taneční večer. Události v klubu, do kterého chodila od svých třinácti let prakticky každý týden, jí však připravily hrůzný zážitek.

Policie obvinila hosta diskotéky

Ve vyšňořeném sále se střídali dýdžejové z celé republiky. Bylo plno. Technoparty se rozjížděla a občas bylo v dunivém rytmu slyšet třesk dělobuchů a zábavní pyrotechniky.

Pavle se sobotní večer líbil. Konečně se jí podařilo zaujmout o šest let staršího Marcela. "Už několik měsíců jsem na si na něj myslela," přiznává Pavla. Nový pár netušil, že příjemné chvíle rychle skončí.

Útěk k jedinému východu
Ve tři hodiny v noci odněkud vylétla osudová petarda. Zapálila dekoraci u stropu.

"Lidé se na to nejprve dívali. Ale když se oheň rychle rozšiřoval, začali bezhlavě prchat," vypráví Pavla Repová. Hudbu přehlušily výkřiky strachu a v očích lidí byla vidět panika.

"Kamarádi začali prchat k východu," vypráví dívka. "V jednom momentě mě dav shodil na zem. Někdo mi šlápl na hlavu a v ruce jsem ucítila bolest. Lidé zatarasili vchod a kamarádi a můj nový přítel Marcel mne zvedli a vzali mezi sebe. Měla jsem ránu na ruce a chtěla jsem být za všechno na světě venku."

Za její hlavou ozařoval oheň halu a přibývaly výkřiky těch, kterým rozžhavený plast ze stropu kapal na hlavy a škvařil oděv.

"Když jsem se ocitla venku, ještě jsem viděla, jak Marcel vykopává skleněné stěny, které byly u dveří, aby lidé mohli prchat taky tudy," vzpomíná sedmnáctiletá dívka.

Venku už ječely sirény sanitek a hasičských vozů. Ocitla se v mrazivé noci jen v tričku. Další lidé vybíhali z hořícího sálu s hrůzou ve tvářích.

"Museli jsme jít na blízkou benzinku. Tam jsme počkali, až hasiči diskotéku uhasí," říká dívka. "Byla jsem v šoku. Hrozně se bojím ohně a požár jsem nikdy nechtěla zažít. Usnout se mi podařilo až ve čtyři hodiny odpoledne," říká Pavla Repová. Z ohně vyvázla jen s lehkým šrámem na ruce.

"Byla to moje poslední návštěva U Vlka"
Dívka tvrdí, že v diskotéce U Vlka, kam chodila už na dětské diskotéky, byla zřejmě naposledy. Pavla Repová přežila v Bohumínské ulici požár, který stál život jednu její vrstevnici a šedesát mladých lidí poznamená jizvami po spáleninách možná na celý život.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video