Diskuze

Chybí sto tisíc dárců krve. Může za to stárnutí populace i plazmacentra

Po celé republice chybí přibližně sto tisíc dárců krve. Stávající dárci totiž stárnou a prvodárců přibývá každý rok méně. Riziko vidí odborníci i v komerčních odběrech. Největší krizi prožívají transfuzní oddělení právě před létem, kdy je více nehod a úrazů, ale většina dárců odjíždí na dovolené.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Daruji krev, daroval jsem i plazmu, zlatou už mam. Nemám problém chodit dál, ale když si mne pozvou jen 2x do roka, tak asi nedostatek nemají. Naopak neustále všechny lámají na plazmu, která je pro ně finančně výhodnější. Takže kde je ten nedostatek dárců?

0 1
možnosti

Ve státě, kde se krade po miliardách, a to zejména ve zdravotnictví, v životě nebudu nic darovat. Soukromým firmám krev prodám, státu jedině s přirážkou.

0 1
možnosti

Dával bych, jsem ale diabetik...

0 0
možnosti
Foto

J50i91ř68í 59T69o62m38á98š

20. 5. 2019 12:43

Dával jsem krev pravidelně až do loňského srpna, naposledy 10 dnů před 65 narozeninami. Mohl bych dávat dál, ale zákon mi to zakazuje. Co takhle zvýšit maximální věk dárců třeba na 70, jak to mají třeba v Austrálii? To by snad nějací ti dárci přibyli. Například já.

2 0
možnosti

J92i72ř30í 55H69o60r31á13k

16. 5. 2019 14:07

Krev jsem chodil darovat do provalení sporu s Diag Human. Stačí, že nechtíc podporuji Babiše...

0 1
možnosti

Taky se divím že do toho nejde víc lidí ... Člověk udělá dobrou věc, ulije se na jeden den z práce a pak se mu ještě něco vrátí na daních ... Co víc by ti lidé chtěli?

3 0
možnosti

Pravidelně daruji krev, tedy v léte bohužel nemohu, nedělají mi dobře ty vysoké teploty a nechápu, že v mém okolí (jsem ještě studentka) není více dárců. Možná mají strach, jinak nevím, čím to je. Jenom komentář k článku samotnému: V tabulce je uvedeno, že nelze darovat s vysokým krevním tlakem, v Brně s tím problém rozhodně nebyl.

3 0
možnosti

Kdyby jen dovolené ... Já když jsem měsíc bez klíštěte, tak je to zázrak. Letos zase - v březnu první a pak další a další - a zatím ani jeden celý měcíc bez klíštěte. Tak to vidím zase na říjen ...

0 0
možnosti

Tak v české lípě se dostat na odběr je celkem umeni . Berou jen 2 dny v týdnu a narváno pořád . (Není to ani pondělí ani pátek 廊) .předpokládám že kdyby byl nedostatek , nějak by to řešili . Zatím mají naprostý přetlak dárců .

1 0
možnosti

J34o68s47e15f 18N65o35v83á22k

14. 5. 2019 15:36

Určitě. To si jenom tak vymýšlejí...mu he he he

0 2
možnosti

Chodím darovat z přesvědčení. Chtěla jsem už od 18 let, ale nechtěli mě kvůli alergii, dnes se kritéria hodně zmírnila a můžu darovat. Nic za to nechci (dostanu slevu na dani a nějaké drobné občerstvení. Nezajímá mě, jestli se s tou krví dál obchoduje nebo ji rovnou někomu šoupnou. Jen doufám, že to někomu pomůže. A musím říct, že se mnou chodí spousta mladých mužů, ženy méně. Je dobře, že je to zdarma, protože znám hodně lidí, co chodí na plazmu za peníze a jen se modlím, jestli tihle obchodníci dělají pořádné zdravotní kontroly.:-P

6 0
možnosti