Dáme zelenou demokracii, rozvoji a vzdělání

  • 2
A proč ne? Je pro to několik dobrých důvodů, ať už to bereme z různých hledisek. Nově koncipovaný volební program vzniklý spoluprací Strany zelených a Brandýského fóra je dynamický a srozumitelný. V jeho záhlaví jsou zdůrazněny tři priority, které jsme nazvali: Zelenou demokracii, Zelenou modernizaci a Zelenou vzdělání. Postrádá-li někdo životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, pak obsah těchto pojmů se prolíná celým programem.

Nalezneme je i v uvedených prioritách. Pod pojmem modernizace rozumíme rozvoj moderních technologií, šetrných k životnímu prostředí, které přinesou desítky tisíc pracovních i podnikatelských příležitostí. Umíme totiž spojit ekologické s ekonomickým.

Nutnou podmínkou pro nastolení této cesty je však zvýšení úrovně všeobecné vzdělanosti. Náš systém školního i mimoškolního vzdělávání potřebuje změnu. Nechceme chodící encyklopedie, ale tvořivé lidi, kteří dokážou najít potřebné informace, vytvořit si vlastní názor a umějí ho hájit.

Aby byl systém účinný, potřebuje především dobré učitele. Náš záměr zvýšit plat učitelů o padesát procent není populismus, ale nutnost, pokud chceme do budoucnosti něco změnit. Samozřejmě za to také budeme od učitelů chtít stálé sebevzdělávání a schopnost aplikovat nové výukové programy.

Konečně demokracie a rozvoj občanské společnosti - to je jediná cesta, jak předcházet řadě negativních jevů. Naším dílčím heslem je: spoluúčast občanů na rozhodování o věcech veřejných je nejlepší prevencí korupce! A zde jsou další důvody, proč volit Stranu zelených. Můžeme rozvířit stojatou hladinu parlamentního rybníka, kde dvě největší strany jsou v klinči a ostatní s tím nic neudělají.

Pokud chce volič změnu, rozhodně jí nedosáhne volbou těch stran, které již v parlamentu jsou. Z právě končícího volebního období si ještě k tomu odnáší poučení, že ať volí koho volí, stejně neví, koho zvolí - oposmlouva je toho názorným příkladem.

Strana zelených je přesvědčena, že svůj volební program nemůže uskutečnit ve spojení s ODS ani s KSČM. Proto se zavázala, že nebude s těmito stranami uzavírat žádné dohody na parlamentní ani vládní úrovni. Takovou garanci nedává žádná z parlamentních stran.

Zastoupení zelených v parlamentu by také odráželo lépe politické rozložení sil v Evropě, kde jsou zelení zastoupeni v řadě parlamentů i ve vládách. Jako člen Evropské federace stran zelených tedy máme bohaté politické i odborné zázemí.

Na závěr něco k teorii "ztracených" hlasů. Hlas odevzdaný Straně zelených nelze považovat za ztracený, i kdybychom se do parlamentu nedostali. Překročíme-li 1,5 procenta, což je vysoce pravděpodobné, získáme příspěvek na úhradu volebních nákladů. Nenecháme si ho však celý pro sebe, ale čtvrtinu věnujeme na založení nadace pro rozvoj demokracie a občanské společnosti.

To je konkrétní bod našeho programu, který můžeme splnit bez ohledu na kohokoliv jiného. A kromě toho za každý hlas odevzdaný Straně zelených vysadíme jeden strom. Takže budete-li volit Stranu zelených, přispějete tím i k ozelenění naší krajiny. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video