Marek Dalík po 2,5 roce opustil vězení ve Znojmě, v němž byl za podvod při...

Marek Dalík po 2,5 roce opustil vězení ve Znojmě, v němž byl za podvod při nákupu obrněných transportérů. V půlce trestu ho podmíněně propustil soud. (18. listopadu 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Dalíka pracujícího během trestu v penzionu řešil GIBS, vězení nepochybilo

  • 312
Generální inspekce bezpečnostních složek (GIBS) loni řešila podnět v souvislosti s průběhem trestu Marka Dalíka. Členové vězeňské služby se podle GIBS trestného činu nedopustili. Dalík, podmíněně propuštěný v pondělí, během výkonu trestu pracoval v blízkém znojemském penzionu, informoval web Aktuálně.cz.

V hledáčku inspekce byl podle GIBS Marek Dalík už jednou a podobným podnětem se zabývají i nyní. 

„Můžeme potvrdit, že jsme v loňském roce jeden takový podnět prošetřili a tento byl ukončen se závěrem, že jsme nezjistili žádné spáchání trestného činu ze strany Vězeňské služby. Momentálně se však zabýváme obdobným podnětem, ke kterému ale nyní nebudeme poskytovat žádné informace,“ potvrdila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních složek Ivana Nguyenová. 

Informacemi o průběhu pobytu ve vězení Marka Dalík byla zaskočená i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Ta se chce na pracovní zařazení Dalíka ve znojemském penzionu ve čtvrtek zeptat generálního ředitele vězeňské služby.

„Za plnění výkonu trestu odpovídá Vězeňská služba ČR. Ministerstvo spravedlnosti nicméně v této věci využije všech svých kontrolních pravomocí a informace, které se objevily v médiích, důsledně a v co nejkratší době prověří,”
reagovala na dotaz iDNES.cz Marie Benešová.

Procházka do práce a den bez dozoru, to byl Dalíkův trest

Podle zjištění webu Aktuálně.cz pobýval lobbista během dne v luxusním penzionu, který má s vězeňskou správou uzavřenou smlouvu na zaměstnávání vězňů. Dalík pracoval v penzionu jako jediný z věznice, během dne ho navíc hlídala jen majitelka.

Lobbista Marek Dalík byl po dvou a půl letech podmínečně propuštěný v pondělí. Ve znojemské věznici byl v rámci pětiletého trestu odnětí svobody za podvod při nákupu obrněných transportérů. Od kauzy s vozy Pandur uplynulo už dvanáct let. Bývalý poradce Mirka Topolánka Dalík si tehdy řekl o úplatek půl miliardy korun za pomoc společnosti Steyr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video