Premiér Mirek Topolánek se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, Praha, 30. listopadu 2008

Premiér Mirek Topolánek se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, Praha, 30. listopadu 2008 | foto: Vláda ČR

Dalajlama v Praze vyprodal sál, hodinu debatoval s premiérem

  • 343
"Jsem stejný jako dřív, jen už nemám žlučník," zahájil tibetský duchovní vůdce s humorem přednášku v pražském Kongresovém centru. "Žádné zázraky neumím, to je hloupost. Kdybych měl léčitelské schopnosti, nemusel bych na operaci k lékařům." Dalajlama se krátce sešel i s premiérem Topolánkem.

Tibetského duchovního vůdce do Česka pozval exprezident Václav Havel a Nadace Forum 2000.

Do Prahy měl přiletět už v říjnu, tehdy však svou návštěvu kvůli zdravotním potížím odložil. Vstupenky na přednášku za 280 korun byly hned prodané. Desítky lidí si mohly na místě koupit lístky od překupníků za pět stovek, i tak se ale na všechny zájemce nedostalo.

Dalajlama upozornil hlavně na světové problémy. "Minulé století bylo dobou válek, současné by mělo být stoletím dialogu a míru," řekl. Varoval také před totalitními režimy, které omezují svobodu lidí. "Svobodu potřebujeme ke šťastnému životu, bez svobody není pokrok," pronesl dalajlama před vyprodaným sálem.

Podle dalajlamy by se měli lidé méně zabývat sami sebou a víc se starat o okolní svět. "Přispíváme ke změnám klimatu, ale nemyslím si, že za všechno mohou jen lidé. Oteplování a ochlazování planety nastalo v historii již několikrát, i když ne tak výrazně jako dnes," myslí si tibetský vůdce.

Dalajlama na přednášce v Praze, 30. listopadu 2008

Většina problémů má podle něj jednoduché řešení: "Zachovávat klidnou mysl a vnitřní vyrovnanost," zakončil dvouhodinovou přednášku, kterou v nabitém sále Kongresového centra sledovali například i Martin Bursík s Kateřinou Jacques.

Dalajlama v Česku zůstane ještě dva dny, chce se setkat s Václavem Havlem nebo se členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu. Proti jeho cestě po Evropě už protestovala Čína, která kvůli ní dokonce zrušila summit EU-Čína, který se měl konat v pondělí ve francouzském Lyonu.

Premiér Mirek Topolánek se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, Praha, 30. listopadu 2008

V neděli odpoledne ale ještě stihl soukromé setkání s premiérem Mirkem Topolánkem v Kramářově vile. "Premiér Topolánek hovořil s Jeho Svatostí zhruba jednu hodinu," informovala mluvčí vlády Jana Bartošová.

Topolánek už dříve několikrát podpořil Tibet. Čínu rozzlobil například před letní olympiádou, když na klopě saka nosil placku s tibetskou vlajkou. - čtěte Čína se zlobí na Topolánka kvůli tibetské vlaječce

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video