Lidovecké preference se podle průzkumů mění téměř každý den. Ilustrační foto.

Lidovecké preference se podle průzkumů mění téměř každý den. Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MF DNES

CVVM: Lidovci žijí, v preferencích stíhají zelené

  • 1113
Lidovci si musejí připadat jako na horské dráze. Zatímco včera je průzkum STEM nepustil do Sněmovny, CVVM jim přisoudilo takřka dvojnásobný volební zisk. Na pořadí dalších stran se průzkumy shodují. ODS by podle CVVM získala 26,5 % hlasů, ČSSD 23 %, KSČM 13,5 % a zelení 10 procent.

Přejít na volební speciál

Tazatelé CVVM vyrazili do ulic mezi 3. a 10. dubnem. Bezmála tisícovce respondentů položili jednoduchou otázku. "Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Pokud byste k volbám šel, kterou stranu byste volil?"

Plných 26,5 procenta dotázaných odpovědělo, že by do volební urny vhodilo lístek s číslem 9, které patří ODS.

ČSSD zaostává za občanskými demokraty o tři a půl procenta - volilo by ji 23 procent lidí. Komunisté by podle průzkumu získali třetí místo s 13,5 procenta. Do Sněmovny by se dostala i Strana zelených (10 procent).

Téměř desetiprocentní zisk přisuzuje CVVM křesťanským demokratům. Přitom ve středu jim obdobný průzkum STEM nedával naděje na vstup do Poslanecké sněmovny - strana by podle něj získala necelých pět procent hlasů. - více zde

Volební účast CVVM odhaduje na 68 procent. Naopak čtvrtina lidí je rozhodnuta k volbám vůbec nejít.

Graf


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video