Jiřího Čunka dnes na demonstraci podpoří někteří obyvatelé Vsetína.

Jiřího Čunka dnes na demonstraci podpoří někteří obyvatelé Vsetína. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Čunek rozděluje vsetínské Romy. Někteří ho podpoří na demonstraci

  • 50
Romové ve Vsetíně se kvůli Jiřímu Čunkovi rozdělili na dva tábory. Část ho nemůže vystát a část ho podporuje a plánuje, že se zúčastní čtvrteční demonstrace na jeho podporu.

Demonstrace se koná od 15 hodin v zasedací místnosti vsetínské radnice, kde bude ustavující zastupitelstvo. To má zvolit jako starostku Ivetu Táborskou z ODS.

Čunek, který získal rekordní počet 4 422 preferenčních hlasů, bude jen řadový zastupitel. A to se mnoha lidem nelíbí, proto chtějí demonstrovat.

"S manželkou na tu demonstraci půjdu. Čunek nikdy lidi nenechal na ulici," říká vsetínský obyvatel a Rom Roman Kandráč.

Bývalému starostovi fandí. "Nevyhodil nás z baráku a ještě postavil nové. Teď mám do tří měsíců vyklidit byt, přitom jsem ochotný dluh splácet a přesto mě radnice vyhazuje. To samé dělají i dalším," zlobí se.

Podle dalších lidí ve městě dal Čunek lidem šanci, aby své dluhy spláceli. "Nedělal rozdíly mezi Romy a jinými. Pracovali jsme spolu několik let a vím, co je zač," poznamenal Václav K. ze Vsetína.

Jenže lidé, kteří žijí v kontejnerových domcích na okraji města, kam je Čunek před čtyřmi lety vystěhoval, to berou jinak.

"Jsem rád, že nebude starosta. Udělal by s námi to samé, jako před pár lety. To příkoří je s námi pořád. Lepší je být v normálním domě než v takových kontejnerech," stěžuje si jednadvacetiletý Tomáš Gadžor

. "Nikdo tady Čunka nepodporuje. Na demonstraci určitě nepůjdu," dodal.

Protestní akci na podporu vsetínského senátora svolali Pavel Dostál, Radek Vraj a Jan Pšeja. Nelíbí se jim, jak lidovci Čunka vyšachovali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video