Miroslav Szamszely

Miroslav Szamszely | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Čtvrtkův zachránce trpí schizofrenií, má ale dobré vyhlídky

  • 24
Bezdomovec Miroslav Szamszely, který zachránil chlapečka odhozeného do kontejneru, trpí určitou formou schizofrenie. Podle pražského radního Jiřího Janečka má ale optimistické vyhlídky na uzdravení. Muž zůstává v péči odborníků v bohnické psychiatrické léčebně.

"Mám informace, že nemoc je na ústupu a že by mohla do tří týdnů i vymizet," uvedl Janeček. Nabídka města na ubytování a práci podle něho trvá, ačkoli se potvrdilo, že bezdomovec je Slovák.

"Magistrát už kontaktoval slovenské velvyslanectví a Szamszelymu pomůže vyřídit slovenský občanský průkaz," dodal radní.

Do psychiatrické léčebny se Szamszely dostal v pátek poté, co napadl lékaře v nemocnici Na Bulovce. Tam byl převezen kvůli zraněním, která utrpěl po skoku z okna azylového domu. Podle odborníků zřejmě psychicky nezvládl radikální změnu života. Na ulici žil údajně od počátku 90. let.

V azylovém domě prý sociální pracovnice diskutovala ještě večer se Szamszelym o tom, proč je na ulici a zda nemá problémy. Dohodli se na návštěvě psychologa. Bezdomovec však další den ráno vyskočil z okna.

Podle Janečka město Szamszelymu nic nevnucovalo a k ničemu ho nepřemlouvalo. "Byl naopak nadšený, chtěl se integrovat zpět do společnosti," tvrdí radní.

Primátor Pavel Bém, původním povoláním psychiatr, nechtěl přístup úředníků komentovat, protože u toho nebyl.

Za pobyt v léčebně bude muset bezdomovec zaplatit nově zavedený poplatek 60 korun za den. Léčebně už se ozvala řada sponzorů, která se nabídla, že ho za něj uhradí. Janeček podotkl, že pokud by se tak nestalo, magistrát by poplatek zaplatil. "Byla by to výjimka, za jiné bezdomovce město nic platit nebude," varoval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video