Česká televize

Česká televize - Budova na Kavčích horách v Praze na Pankráci.

ČT zkrátí hlavní zprávy, Moravce nechá sbírat otázky na YouTube a Facebooku

  • 18
Zpravodajství České televize chystá od příštího týdne několik novinek. V úterý začne série předvolebních Otázek Václava Moravce, které využijí i dotazů diváků položených prostřednictvím internetových serverů YouTube a Facebook. Hlavní zpravodajský pořad Události se zkrátí o pět minut.

Lidé mohou od pondělí na portálu YouTube nahrát své otázky pro politiky na stránce pořadu Otázky Václava Moravce (www.youtube.cz/volby2009 nebo www.youtube.cz/ct24volby).

Vybrané dotazy potom televize přehraje v pořadech, z nichž první bude vysílat z Českých Budějovic příští úterý od 21:30 hodin na ČT2 a ČT24. Diváci mají stejně tak možnost klást své dotazy prostřednictvím stránek moderátora Moravce a jeho Otázek na Facebooku.

"ČT musí reflektovat mediální vývoj. Jen interaktivní televize má budoucnost, jen médium, které využije otevřené platformy na internetu, vtáhne do svého programu aktivního občana, diváka, především pak mladé lidi," vysvětluje postup televize šéf jejího zpravodajství Milan Fridrich.

Na pondělí chystá ČT na digitálním zpravodajském programu ČT24 start seriálu Ekonomika plus, který se má vysílat v podobě desetiminutových tematických pořadů každý pracovní den.

Pořad bude podle mluvčího ČT Ladislava Štichy zaměřený na příběhy lidí. Televize ho představí třikrát denně od 9:50, 17:20 a 21:50 s názvy Kariéra (pondělí), Malý byznys (úterý), Manažerská štafeta (středa), Sonda (čtvrtek) a Století žen (pátek).

Události se zkrátí o pět minut

"Chceme ukázat ekonomický život v ČR nejen prostřednictvím makrodat a grafů, ale také skrze příběhy lidí," uvedla vedoucí ekonomiky a zástupkyně šéfredaktora zpravodajství ČT Pavlína Kvapilová. "Redaktoři jezdí a sbírají tyto příběhy po celé republice, chceme maximálně ukázat ekonomiku v praxi," dodala.

Další změnou je zkrácení večerních Událostí. Od pondělí bude jejich stopáž kratší o pět minut. Branky, body, vteřiny a Počasí se o tuto dobu prodlouží.

V prvním zářijovém týdnu začne ČT24 vysílat Události v regionech rovněž o víkendu, a to v tradičním čase od osmnácté hodiny. Víkendové Události v regionech se budou vysílat celostátně, nikoliv v regionálních mutacích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video