ČT v dubnu zažaluje půl milionu lidí

  • 250
Veřejnoprávní televize si došlápne na neplatiče. Česká justice v dubnu očekává vlnu asi 550 tisíc žalob na ty, kteří se vyhýbají koncesionářským poplatkům. Další žaloby budou následovat později, oznámil na tiskové konferenci prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

"Televize už delší dobu avizovala, že neplatiče požene k soudu," řekl iDNES mluvčí České televize Martin Krafl. "Odhadujeme, že kvůli neplatičům přicházíme o stovky milionů korun," dodal.

"V průměru přijde na každý okresní či obvodní soud téměř 6 400 žalob. Dopad to bude mít jediný, soudy to zavalí a zpomalí to výrazně jejich práci," řekl místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 1 a šéf soudcovské unie Jaromír Jirsa.

"Už teď uvažuji, že na řešení těchto žalob vyčleníme speciální senát a několik soudních úředníků. Jen nevím, kde je vezmeme," dodal. Jirsa navíc upozornil, že 550 tisíc žalob je jen první vlnou, další budou následovat.

Dodal, že přibývá i žalob na neplacení hypoték nebo leasingových splátek. Řešením by podle něj byl vznik samostatného úřadu, který by podobné žaloby řešil. "Podobný úřad existuje například ve Velké Británii," řekl Jirsa.

ČT tají, jak neplatiče usvědčí
Mluvčí ČT Martin Krafl potvrdil, že televize vlnu žalob chystá, jejich počet však nechtěl přiblížit. "Nikdy jsme počet neupřesňovali, může to být méně, může to být více," řekl Krafl iDNES.

"Žaloby podáme nejen na ty, kteří poplatky platili a pak s tím bezdůvodně přestali, ale i na ty, kteří nikdy za televizní přijímač neplatili," řekl.

Jak ČT hodlá utajené neplatiče najít a usvědčit, odmítl odpovědět s tím, že by to snížilo účinnost jejich opatření. "Když bych říkal, jak to zjišťujeme, minula by se celá akce účinkem," vysvětlil Krafl iDNES. - více zde

ČT odhaduje počet neplatičů zhruba na půl milionu. Žaloby jsou výsledkem opětovné snahy televize vylepšit svůj rozpočet. Poslanci už několikrát odmítli koncesionářské poplatky zvýšit.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video