ČSSD zvolila nové vedení. Je konec konfekčním politikům, hřímal Foldyna

  • 381
Sociální demokraté si zvolili nové místopředsedy. „Je konec tradičním konfekčním stranám i tradičním konfekčním politikům, nikdo je nevnímá,“ hřímal na sjezdu poslanec Jaroslav Foldyna, který se stal novým místopředsedou strany. Spolu s ním pardubický hejtman Martin Netolický, bývalý brněnský primátor Roman Onderka a radní z Vysočiny Jana Fialová.

„Jsem rád, že máme pestrobarevné vedení,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

ČSSD podle Foldyndy zapomněla, kdo je jejím přirozeným voličem. „Muž, který maká u soustruhu a žena, která prodává v supermarketu a má dvě děti,“ řekl Foldyna. A tyto typické voliče sociální demokracie podle něj nezajímají témata jako inkluze, gender, multikulturalismus.

„Odehnali jsme si vlastní voliče,“ řekl. Podivil se i nad tím, že za slova vlast a vlastenectví padají nálepky jako nacionalismus a xenofobie. „Členství v EU je správné, ale národní zájem je nad to,“ řekl. „Musíme udělat něco pro to, aby si nás lidi všimli,“ prohlásil Foldyna.

ANO nám zčásti ukradlo program, řekl Netolický

„Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš,“ řekl další z nových místopředsedů pardubický hejtman Martin Netolický. Nové vedení ČSSD podle něj bude vícebarevné.

„Chtěla bych nabídnout politiku s lidskou tváří. Chci dělat politiku jako veřejnou službu lidem,“ uvedla místopředsedkyně Fialová, která dostala ve volbě vůbec nejvíce hlasů. „Doteď jsem měla pocit, že na parníku se nahoře tancuje a dole lidé vylévají vodu, kterou nabíráme, a volají nahoru, aby již přestali tancovat a šli jim pomoct,“ popsala situaci ČSSD radní pro školství na Vysočině, která patří ke kritikům inkluze ve školství.

„Cítil jsem se hrdě a sebevědomě,“ kvitoval nový místopředseda Onderka to, že strana odmítla vládní spolupráci za podmínek, které nabídl Babíš

„Neměli jsme skandály, přesto jsme skončili na sedmi procentech. Někde se stala chyba. Neuměli jsme říci lidem, že stojíme na jejich straně. Sto tisíc starobních důchodců je dnes v exekuci. Nepřenechávejme toto téma SPD nebo Babišovi,“ vybízel kolegy ze sociální demokracie před volbou jeden z neúspěšných kandidátů na post místopředsedy Miroslav Dvořák.

Už při první části sjezdu v únoru si zvolili jako nového šéfa Jana Hamáčka a prvního místopředsedu Jiřího Zimolu. K pokračování sjezdu se v Hradci Králové delegáti sešli přesně v den 140. výročí založení ČSSD.

Hamáček vysvětloval krach jednání s ANO

„Potvrdilo se, že hnutí ANO je stranou jednoho muže. Povýšilo jeho zájem nad vším,“ řekl delegátům na sjezdu v Hradci Králové předseda ČSSD Jan Hamáček. Řekl, že by jeho straně stačil i jen ústní závazek Andreje Babiše, že z vlády odejde v případě nepravomocného odsouzení kvůli kauze dotace na Čapí hnízdo. Ani to ANO nepřijalo. „Pozici Andreje Babiše nerozumím,“ řekl Hamáček.

Znovu jednat o vládě s ANO? Už jen bez Babiše, shodují se politici ČSSD

„Zapomněl, že mluví s představitel nejstarší, hrdé demokratické strany. Přitom řešení jsme nabídli několik. Slovo kompromis nemá ve slovníku Andreje Babiše ještě místo,“ zhodnotil Babišův způsob vyjednávání o vládě na volebním sjezdu v Hradci Králové Zimola.

Zástupci sociálních demokratů odmítli nabídku na pět křesel ve vládě, kterou by tolerovali komunisté. ČSSD vadilo, že jim Babiš nenabídl ministerstvo vnitra či finance, když se sám odmítl účasti ve vládě vzdát.

Teoreticky má ještě Babiš šanci vyvolat s ČSSD nové jednání, ale musel by svůj postoj k požadavkům sociální demokracie přehodnotit. „Znovu by to posoudilo předsednictvo ČSSD, sjezd už by se znovu nescházel,“ řekl iDNES.cz mluvčí strany Mikuláš Klang. Hradecký sjezd byl totiž rozdělen na dvě části, protože Hamáček se Zimolou, kteří byli zvoleni v únoru, měli přinést výsledky jednání, aby o nich mohla hlasovat celá členská základna.

Mantinely pro případné další vyjednávání sjezd novému vedení explicitně nedal. „Stále ale platí ten závazek, že pokud bychom něco vyjednali, tak o tom bude rozhodovat členská základna v referendu. Nicméně jednání s hnutím ANO jsou ukončena,“ uvedl Hamáček na závěr sjezdu. 

Neprošlo zrušení kvót pro zastoupení žen

Sociální demokraté jednali i o změně stanov. Návrh, aby z  nich vypadly kvóty pro zastoupení žen v orgánech ČSSD a na volebních kandidátkách, neprošel.

Schváleno nebylo ani zeštíhlení orgánů jako ústřední výkonný výbor, předsednictvo a grémium. Přestože pro změny byla velká většina hlasujících, podpora nebyla dost velká.

Větší pružnost strany by měla zajistit elektronická hlasování, která by umožnila nahradit nákladná korespondenční hlasování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video