Jiří Paroubek pověřil šéfa svých poradců vyjednáváním se Stranou zelených.

Jiří Paroubek pověřil šéfa svých poradců vyjednáváním se Stranou zelených. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

ČSSD svádí zelené: ODS prý škodí přírodě

  • 916
Sociální demokraté se v povolebním vyjednávání snaží získat na svou stranu zelené, píšou Hospodářské noviny. Šéf premiérových poradců poslal republikové radě zelených dopis, ve kterém je přesvědčuje, že mají blíž k ČSSD než k ODS a že občanští demokraté škodí životnímu prostředí.

Přejít na speciál Hledá se vláda

"Vyzýval nás, abychom šli s nimi (s ČSSD). Zároveň se snažil na citacích Mirka Topolánka doložit, jak ODS škodí životnímu prostředí. Chování pana Petržílka považuji za nepřijatelné. To je za hranou politické etiky," řekl předseda zelených Martin Bursík Hospodářským novinám.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek pověřil šéfa svých poradců Petra Petržílka jednáním se Stranou zelených. Petržílek se s Bursíkem zná. V minulosti byl náměstkem na ministerstvu životního prostředí a Paroubek s ním počítal na post ministra tohoto resortu.

"Máme s nimi společnou většinu programu, mám proto pověření vyjednávat právě o programových bodech," řekl Petržílek Hospodářským novinám. Sociální demokraté by pravděpodobně přistoupili na všechno z ekologického programu zelených, a to včetně zachování těžebních limitů v severních Čechách a ekologické daně.

Jedinou výjimkou je podle Petržílka privatizace ČEZu. "Ale to nemá s ekologií nic společného," dodal vyjednavač z ČSSD.

"Účast v menšinové vládě s podporou komunistů byla razantně odmítnuta. Naši jednotu už otestovali a dál s tím nemusí ztrácet energii," reagoval v listu šéf zelených Martin Bursík.

Vyjednavači Strany zelených v čele s Bursíkem dostali v sobotu od stranického vedení mandát jednat o nové vládě se všemi stranami kromě komunistické.

Rozhovory s ČSSD ale podle Bursíka nejsou na pořadu dne, nejmenší parlamentní strana dává přednost jednáním s vítěznou ODS a lidovci. Socialisté i komunisté se k takovému kabinetu ale staví odmítavě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video