Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová s kolegyní poslankyní Alenou...

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová s kolegyní poslankyní Alenou Gajdůškovou | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Spor o nemocenskou v prvních dnech: ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy

  • 361
Jednání poslanců ANO Jiřího Bláhy, Pavla Juříčka, Martina Kolovratníka, Patrika Nachera a Pavla Pustějovského, kteří spolu s opoziční ODS hlasovali proti opětovnému proplácení nemocenské v prvních třech dnech, rozladilo koaliční partnery ze sociální demokracie. Pro ně to totiž byla podmínka vstupu do vlády.

„Předpokládáme, že tento návrh bude podpořen. Tak jak předpokládá programové prohlášení aktuální koaliční vlády ANO a ČSSD,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu sociální demokracie Kateřina Valachová. Návrhem se ve čtvrtek zabýval výbor pro sociální politiku, který ho na rozdíl od hospodářského výboru podpořil. Pro byli poslanci za ANO, ČSSD a KSČM.

Zaměstnanci by podle novely ČSSD dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu, náklady by nesl zaměstnavatel. Zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným by se podle návrhu snížily o 0,2 procentního bodu odvody na nemocenské pojištění. Rozpočtové dopady autoři novely odhadli zhruba na 2,6 miliardy korun ročně.

Proč ČSSD na proplácení nemocenské v prvních dnech trvá? „Přijde nám to přirozené, přijde nám to důstojné, přijde nám to fér a naopak nám přijde nespravedlivé, že lidé, z jejichž práce se odvádí pojištění a kteří se tak připravují pro situaci, že budou nemocní a budou mít výpadek příjmů, nedostávají první tři dny nemoci vůbec nic,“ řekla Valachová.

Když lidé nemoc přecházejí, zhoršuje se jim zdravotní stav, argumentuje ČSSD. „Odmítáme různé příběhy a pochybnosti o tom, jak někdo zneužívá nemocenskou. Pokud někdo zneužívá, nechť nedostane korunu, nechť je odhalen kontrolou, ale není možné v důsledku zneužívačů zhoršovat postavení v nemoci pro všechny zaměstnance,“ uvedla místopředsedkyně poslanců ČSSD.

Návrat nemocenské v prvních dnech hájila již o den dříve ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Je to nespravedlnost, kterou tady v minulých letech prosadily pravicové vlády,“ řekla Maláčová k tomu, že se nyní první tři dny nemoci zaměstnancům neproplácejí.

„Uděláme vše pro to, aby od července příštího roku bylo znovu zavedeno proplácení nemocenské již od prvního dne, aby lidé nemuseli přecházet své nemoci a nemuseli se strachovat, zda na konci měsíce budou schopni zaplatit nájem nebo hypotéku, protože onemocněli,“ řekla Maláčová.

Gajdůšková řekla vládě ano kvůli zálohovanému výživnému

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková řekla, že pro ni osobně, aby vládu Andreje Babiše podporovala, je klíčový zákon o zálohovaném výživném. „Pro mě osobně to byl velký důvod, proč jsem skousla všechno ostatní a hlasovala pro tuto vládu,“ řekla.

„Děti z rodin samoživitelů jsou na tom skutečně nejhůře. Každá druhá samoživitelka nedostává výživné stanovené soudem v patřičné výši nebo vůbec,“ uvedla Gajdůšková. „Nedopustíme, aby zákon o zálohovaném výživném opět padl pod stůl,“ řekla sociální demokratka Gajdůšková.

Na výhradu, že dlužné výživné stejně bude muset po dlužníkovi vymoci stát, reaguje ČSSD novým pozměňovacím návrhem, že se dlužná částka navýší o deset procent, aby se pokryly administrativní náklady s vymáháním dlužného vymáhaného výživného.

Jednání o návrhu sociální výbor Sněmovny přerušil, stejně jako o podobně motivované předloze o náhradním výživném, kterou předložili komunisté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video