K volbám by přišlo 51 procent lidí.

K volbám by přišlo 51 procent lidí. | foto: Jan Karásek, MAFRA

ČSSD má oproti ODS náskok čtyřiceti křesel, prozradil průzkum

  • 568
V Lidovém domě mohou být spokojeni. Podle lednového průzkumu agentury STEM ČSSD výrazně vede nad ODS ve volebních preferencích. Sociální demokraty by volilo 37,7 procenta lidí, občanské o patnáct procent méně. Komunisté by skončili třetí s bezmála deseti procenty.

ČSSD by ve Sněmovně obsadila hned sto křesel, ODS jen šedesát. Levicová koalice ČSSD a KSČM by disponovala 122 hlasy. Naopak současná vládní koalice by měla jen 78 mandátů.

Obě hlavní strany se drží na přibližně stejných pozicích už od podzimních voleb. Podpora ODS je stabilní už od léta, neroste, ale ani neklesá.

Preference zelených, kteří v minulých průzkumech ztráceli, se v lednu ustálily na necelých šesti procentech. Lidovcům průzkum přisoudil 6,5 procenta. Díky systému přepočítávání mandátů by ale KDU-ČSL ve Sněmovně získala dvakrát více křesel než Strana zelených.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video