Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Za neděli přibylo 342 nakažených covidem. Hospitalizovaných je skoro 700

  • 47
V neděli narostl počet případů covidu v Česku o 342 nakažených. V mezitýdenním srovnání jde o třetinový nárůst, což potvrzuje stále rostoucí trend epidemie. V nemocnicích nyní s touto nemocí bojuje téměř 700 lidí. Za celý minulý týden přibylo celkem 150 hospitalizovaných.

V těžkém stavu je nyní 27 pacientů s covidem, zhruba o desítku víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Denní počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem postupně rostou od začátku června. Za celý minulý týden testy odhalily téměř 16 000 nově nakažených, o týden dřív jich bylo asi o 5000 méně. V pracovních dnech se denní nárůsty nakažených pohybovaly v minulém týdnu zhruba od 2700 do 3200, o víkendu bývají počty nižší, méně se testuje. V neděli laboratoře prozkoumaly kolem 900 PCR testů, počet antigenních byl podobný.

Přírůstek nakažených s covid-19 za poslední týden

Za nárůstem počtu případů během letních měsíců jsou nakažlivější submutace koronavirové varianty omikron. Odborníci očekávají, že letní vlna by mohla koncem července kulminovat.

Pozitivita u nejčastějších diagnostických testů, které podstupují lidé vykazující příznaky nemoci, oproti minulé neděli stoupla ze zhruba 20 na 30 procent. U epidemiologických testů, které se dělají například kvůli kontaktu s nakaženým, se zvýšila o necelé tři procentní body na 12 procent a u preventivních naopak o téměř procentní bod klesla.

Incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, činí 147. Je nyní nejvyšší od poloviny dubna, před týdnem mělo hodnotu 101. Nejvyšší je v Praze, kde na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 234 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je v Libereckém kraji, kde má incidenční číslo hodnotu 82.

Reálný počet nakažených, o kterých se neví, je podle odhadů několikanásobně vyšší. Ministerstvo zdravotnictví a odborníci doporučují používání ochrany nosu a úst v hromadné dopravě, nemocnicích a domovech pro seniory. Plošná opatření úřad nechystá.

Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře téměř 3,97 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje zhruba 279 000 podezření na opakovanou nákazu.

S covidem dosud v Česku zemřelo 40 387 lidí. Plně naočkováno bylo proti této nemoci v Česku zhruba 6,88 milionu lidí a asi 4,26 milionu lidí dostalo první posilující dávku vakcíny a přes 21 000 druhou posilující dávku.

Počet lidí nakažených koronavirem ve světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal 570 milionů. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od března 2020 Spojené státy, kde počet nakažených překračuje podle JHU 90 milionů. Druhá je Indie (43,9 milionu) a třetí Brazílie (35,6 milionu).

Lék proti covidu paxlovid bude mít Česko do 14 dnů, potvrdil Válek

V Evropě má nejvíce nakažených v absolutních číslech Francie (33,6 milionu). Tempo růstu počtu nových případů v poslední době vzrostlo, posledních deset milionů nakažených přibylo za 10 dnů, stejně jako těch předešlých, předtím to bylo 13 dnů a ještě předtím to opakovaně trvalo zhruba tři týdny.

Podle serveru Ourworldindata.org je ČR 26. nejvíce zasaženou zemí podle poměrného počtu nakažených. Z celého světa je na tom nyní nejhůře Kypr (620 584 případů nákazy na milion obyvatel), v první desítce jsou pak San Marino, Andorra, Dánsko, Island, Rakousko, Portugalsko, Slovinsko, Francie a Izrael.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video