ilustrační snímek | foto: Reuters

Třetí českou obětí koronaviru je 71letá žena, nakazila se od příbuzné

  • 1046
V Česku zemřel třetí pacient s COVID-19, jednasedmdesátiletá žena hospitalizovaná od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla další zdravotní problémy. Přibyli také dva vyléčení pacienti, po jednom z Ústeckého a Plzeňského kraje.

Obě zprávy oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý večer na Twitteru. 

Zemřelá žena trpěla podle ministra chronickou obstrukční plicní nemocí a také dalšími chronickými chorobami. Kvůli tomu nejprve nebylo zřejmé, že by mohla být nakažena koronavirem, řekl Vojtěch České televizi.

„Ovšem v průběhu hospitalizace podala informaci, že se před několika týdny setkala se svou příbuznou, která se vrátila z Itálie, kde trvale žila,“ uvedl. Lékaři proto obratem ženu otestovali na COVID-19 s pozitivním výsledkem. Krátce poté zemřela, přestože byla na plicní ventilaci. 

„Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ sdělil ministr v souvislosti s tímto případem

Ve vážném stavu po nákaze koronavirem jsou nyní v nemocnicích v Česku podle Vojtěcha dvě desítky lidí. „Pokud se bavíme o osobách, které jsou na umělé plicní ventilaci, těch je 19 v tuto chvíli,“ řekl v úterý České televizi. Jeden pacient je pak na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. 

Vojtěch také oznámil, že přibyli další dva lidé, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem. Jedná se o pacienty z Ústeckého a Plzeňského kraje. Vyléčených je tak už v Česku celkem deset.

Epidemie koronaviru

První oběť Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy. Zemřel v neděli večer v Nemocnici na Bulovce.

Také on trpěl řadou závažných zdravotních problémů jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl i kardiostimulátor. Nakazil se zřejmě v léčebně dlouhodobě nemocných.

„Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem než na koronavirus,“ řekl o něm náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Zpráva o druhém mrtvém přišla v úterý z nemocnice v Havířově. Jednalo se o 45letého muže s rozsáhlým nádorovým onemocněním. Havířovská nemocnice přijala pacienta od záchranné služby 18. března. Pro jeho záchranu udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl  rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. 

K úternímu podvečeru bylo v České republice podchyceno již 1 394 lidí s nákazou COVID-19. Jsou mezi nimi například i lékař a zdravotní sestra z pražské Nemocnice Na Bulovce. Jde o pár, který je nyní v domácí karanténě. Je to první případ nákazy u personálu této nemocnice. Během úterý přibylo zatím 107 nakažených, v pondělí přírůstek činil 126.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video