Co hájí ČSSD, pro Grossovy neplatí

  • 94
Předvolebním tématem ČSSD se stal boj proti privatizaci nemocnic. Když se však žena premiéra Grosse rozhodovala, kam jít rodit, svěřila se do péče soukromého zařízení. "Byznys nesmí zvítězit nad zdravím a rozumem," prohlásil premiér Gross na tiskové konferenci.

Tam spolu s ministryní zdravotnictví Emmerovou zdůvodňoval, v čem spočívá riziko privatizace nemocnic a proč je třeba tomu zabránit.

Privátní zdravotnická zařízení a opozici výrok čelných představitelů ČSSD popudil. A decentně upozornily: Vždyť to byla právě premiérova žena, která dala při porodu svých dcer přednost privátní porodnici před státní.

Šárka Grossová porodila své dvě děti v nestátním zařízení Meda, s.r.o., které funguje v areálu Fakultní nemocnice Bulovka. "Rodila jsem v Medě, protože tam mám lékaře, jemuž důvěřuji. Tamější péči vřele doporučuji, i proto jsem se tam rozhodla porodit i druhou dcerku, přestože kamarádka rodila v Podolí," řekla premiérova žena.

ČSSD chystá zákon, který má zabránit převodu klíčových, takzvaně páteřních nemocnic na obchodní společnosti. To samo o sobě by ještě nebyl útok na privátní zařízení jako taková - jenže tisková konference ČSSD minulý týden přesně tak vyzněla.

Ministryně Emmerová na ní řekla, že soukromého vlastníka zajímá zisk. "To znamená, že se šetří na nemocných," uvedla. A šéf lékařské komory David Rath za přítomnosti špiček ČSSD doplnil, že privátní nemocnice častěji dávají do služeb mladší a méně zkušené lékaře a že "ve Vrchlabí podával narkózu Ukrajinec bez kvalifikace."

Premiér Gross odmítl, že by mezi výběrem jejich porodnice a kritikou privatizace byl nějaký nesoulad. "Co je na tom problémového, proboha? Privátní nemocnice je něco jiného než privátní praxe. Meda není nemocnice. Nechte toho," řekl a dodal: "Když mluvím o nemocnicích, mluvím o zařízeních, která mají aspoň čtyři základní obory."

Tam podle Grosse hrozí, že nemocnice orientované na zisk zruší nelukrativní obory a nechají si jen ty výdělečné. "Porodnice je zrovna docela výdělečná, tam problémy nehrozí," prohlásil premiér.

Senátor a stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek však trvá na tom, že ČSSD před volbami zaútočila na privátní sféru jako takovou. "Zisk použili jako nemravné slovo, jako by zapomněli, že téměř všichni ambulantní lékaři jsou privátní a pracují pro zisk," řekl Julínek.

Podle něj je premiérovo poselství jednoznačné: Stát obyčejným smrtelníkům zajistí chudinskou péči v páteřních nemocnicích, kdežto ti majetní, kteří na to mají, třeba premiérova rodina, si mohou dovolit nechat se "odírat" v privátu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video