Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU do své pohraniční stráže nabírá posily. Migrační pravidla Evropa hledá

Seriál   14:14
Podle OSN své domovy kvůli stále horším životním podmínkám ročně opouští miliony lidí. Česká veřejnost dlouhodobě podporuje silnější ochranu vnější evropské hranice. Že na to má EU vlastní tým, ví ale málokdo. Teď to bude znovu aktuální.

Skupina 40 migrantů vyplouvá od pobřeží severní Francie přes kanál La Manche. (24. listopadu 2021) | foto: GONZALO FUENTESReuters

Svět devastuje sucho a požáry, ubývá lesa i pitné vody. Zejména africkým a blízkovýchodním státům hrozí kvůli nedostatku dodávek potravin z Ukrajiny a Ruska hladomor. Své domovy opouští kvůli zhoršujícím se podmínkám k životu desítky miliony lidí ročně, a počet se bude podle OSN dál zvyšovat.

Evropa tak znovu stojí nad otázkou, zda bude stačit, když se o svoje hranice postarají jednotlivé státy samy, nebo je třeba postupovat společně? Země, které jsou nejvíce „na ráně“, Itálie, Španělsko, Řecko a další, volají po pomoci od Evropy. Naopak ti více uvnitř včetně Česka vzkazují: zařiďte si to sami.

Vnitro chystá vylepšenou lustraci cizinců. Současná kontrola není stoprocentní

EU na toto volání postupně reaguje: do evropské pohraniční stráže Frontex nabírá posily. A výrazně zefektivní kontroly totožnosti a potenciální rizikovosti lidí, kteří na území Evropské unie přijdou. 27 členských zemí EU včetně Česka má v tomto jasnou výhodu. Policisté a úředníci, kteří budou příchozí prověřovat, se totiž budou moci spolehnout hned na několik společných informačních databází a systémů včetně záznamů z evropského rejstříku trestů lidí pocházejících ze států mimo EU. Na jednom místě tak budou pohromadě otisky prstů, snímky obličeje a podrobnosti o lidech, kteří by potenciálně mohli Evropu ohrozit.

Klimatolog varuje: Stoupne hladina oceánů a smrtící horko způsobí migraci

Jak nedávno varovali bezpečnostní experti ze Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI), důsledky toho, že se do pohybu dají další miliony lidí, pocítí i Česko, i když nepřímo. Nejvíc zjevným důsledkem bude posílená migrace směrem do Evropy, dojít může i k nárůstu teroristické aktivity. „Pokud bych měl zmínit hororový scénář, tak Česko a Evropa jsou prostě součástí bohatého světa, který bude terčem útoků,“ uvedl Dan Smith, ředitel SIPRI.

V červenci zveřejněné statistiky ukazují, že migrační čísla už začala stoupat. Do Evropy přišlo v první polovině roku 2022 bezmála 115 tisíc lidí bez povolení k vstupu, což je o 84 procent víc než o rok dříve. Nejvíc jich putuje přes západní Balkán, naopak uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny se do těchto čísel nezapočítávají.

Místo běžek horko, sucho a migranti. Budoucnost Prahy už dnes zažívá Gruzie

Zpřísněné evropské kontroly budou mít na starosti jednotlivé členské země, zodpovídat za ně tedy bude mimo jiné i Česko. Spolehnout se přitom bude moct na stejný přístup v ostatních státech a také na to, že mu ostatní země vyjdou vstříc a pomůžou, kdyby bylo potřeba.

Společnou ochranu podporujeme, ale nevíme, že už existuje

Když se migrace v EU řešila naposledy, vedlo to k velkým sporům mezi členskými státy o povinné kvóty a přerozdělování migrantů. Změny, které evropské úřady zavedly teď, jednoznačně odpovídají tomu, co by si přála česká veřejnost, jak vyplývá ze sociologických dat výzkumného ústavu STEM. Zajištění obrany a bezpečnosti Evropy patří dlouhodobě mezi nejčastější požadavky, které Češi směrem k EU vysílají. Veřejnost také většinově podporuje, aby Evropa v tomto postupovala jednotně a společně. 82 procent lidí chce například společný boj proti terorismu. Tomu mají zpřísněné kontroly do budoucna pomoct.

Češi se sami ochotně zapojují do nelegální migrace, dělají řidiče

Že je levnější a účinnější migraci řešit na evropských hranicích, zdůrazňuje i česká policie. Vlastní k tomu určený „tým“ už EU má. Příslušníci pohraniční stráže Frontex mimo jiné bojují proti pašování lidí a zbraní nebo se zaměřují na ochranu před terorismem. V této evropské stráži dlouhodobě působí i čeští policisté. To že Frontex vůbec existuje, ví ale v Česku málokdo, méně než čtvrtina obyvatel.

Migrační pravidla Evropa pořád hledá

Nová přísnější pravidla si vysloužila i kritiku. Podle některých expertů jdou ale příliš daleko, protože zvyšují pravděpodobnost, že někteří lidé nebudou v EU moci zůstat, i když skutečně prchají před válkami a hladem. Pokusy překonat hranici Evropy nelegálně, často s pomocí převaděčů, jsou jedním z důvodů, proč ve Středozemním moři i jinde po evropském obvodu neustále umírají lidé.

V Evropě proto panuje shoda na tom, že otázka migrace potřebuje systémové, dlouhodobé řešení. Na tom, jak by mělo vypadat, se ale členské státy zatím nedomluvily.

Systém pro registraci uprchlíků v EU už funguje. Hlásí se do něj i Švýcarsko

Před několika lety se vyjednávání zaseklo právě na zmíněných kvótách a nový návrh vzniká jen pomalu. Členské země teď postupně hledají shodu na tom, jak zajistit vrácení odmítnutých žadatelů o azyl do zemí původu, jak se na péči o azylanty podílet finančně, aby to bylo co nejvíc fér, a také jak chránit osamělé dětské uprchlíky.

To je jedno z témat, které řeší i české předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku. Dokud Evropa tyto otázky nevyřeší, bude docházet k humanitárním katastrofám, jakou bylo umrznutí 20 lidí včetně jednoho ročního dítěte při pokusu o překročení bělorusko-polské hranice vloni na podzim a v zimě. Uprchlíky hlavně ze Sýrie a Afghánistánu do chladných lesů východní Evropy vyhnal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko za podpory Kremlu.

Co Češi nevědí o Evropské unii?

Velmi povšechně dění v Evropě zajímá asi 40 procent Čechů, jen desetina ho ale sleduje blíže.

Víc než polovina společnosti neví, že jsou to český premiér a ministři, kdo Česko zastupuje na jednání Rady Evropské unie a spolurozhodují tak o návrzích, které ovlivňují životy Evropanů.

Víc než třetina veřejnosti neví, že o tom, kam nakonec potečou evropské peníze, rozhodují české úřady. Právě ty rozdělují dotace.

40 procent lidí neví, že ve všech klíčových oblastech, jako je zahraniční politika, bezpečnost nebo daně má každý z 27 států EU právo veta. Pokud členské země nenajdou shodu, nemůže návrh projít. V seriálu se na tyto „otazníky“ zaměřujeme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...