Snížení platů ve zdravotnictví může vést ke stávce a krizi, varuje Prymula

  • 29
Zdravotníci mohou jít do stávky kvůli snížení tarifních platů, mají obrovský vydírací potenciál, řekl epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Ve zdravotnictví je podle něj potřeba šetřit uvážlivě, například méně častými návštěvami lékaře.

„Jsme v situaci, kdy je potřeba šetřit ve všech resortech. Ve zdravotnictví je ale třeba šetřit velmi uvážlivě. Máme zkušenosti z minulé krize, zdravotníci mají obrovský vyjednávací až vydírací potenciál. Pokud se rozhodnou jít do stávky, taháme za kratší provaz,“ upozornil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

Ve zdravotnictví se podle něj dá ušetřit v tom, jak časté máme kontakty s lékařem. „Kvůli každé hlouposti běžíme za nějakým lékařem. Měli bychom dát větší část medicíny do distanční formy, kde stačí telefonická konzultace,“ řekl Prymula s tím, že zbytečně plýtváme také léky.

Zdravotníci hlásí stávkovou pohotovost, Stanjurův návrh by jim vzal 14 miliard

Pokud dojde ke snížení tarifních platů, může podle Prymuly hrozit krize ve zdravotnictví. „Je tu propad reálné mzdy o více než šest procent, vysoká inflace, a ještě řekneme, že chceme snižovat tarifní platy? To je pro zdravotnický personál taková rána, že se může stát, že půjdou do stávkové pohotovosti. A když si představíme, že by odmítli poskytovat péči, to je věc, která by mohla vést k zásadní krizi,“ řekl Prymula.

Důležitá je podle něj také komunikace s pacienty. „Lidé už nemají problém ventilovat své problémy veřejně. Sebelepší nemocnici můžou zničit dvě mediální kauzy,“ řekl Prymula a dodal, že je to leckdy složité, protože existují „kverulanti“, kteří do nemocnice volají opakovaně a zatěžují její aparát neuvěřitelným způsobem.

„Měli jsme případ, kdy pacient v Hradci volal asi stokrát, zakázal jsem s ním komunikovat a vygradovalo to do té podoby, že přišel s vidlemi a ohrožoval personál,“ sdělil konkrétní zkušenost Prymula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video