Článek o Kasalově údajné spolupráci s rozvědkou byl podle soudu vyvážený.

Článek o Kasalově údajné spolupráci s rozvědkou byl podle soudu vyvážený. | foto: MF DNES

Článek o spolupráci s rozvědkou Kasala nepoškodil, řekl soud

  • 9
Se stížností na deník Blesk neuspěl Jan Kasal ani u Ústavního soudu. Domáhal se omluvy za článek o jeho údajné spolupráci se sovětskou rozvědkou. Text vyšel v roce 2003 na základě podvržených dokumentů, list to později přiznal v dalším článku. Podle soudu to Kasala nepoškodilo.

Ústavní soud umístil rozhodnutí ve své internetové databázi. "Politici, veřejní činitelé a veřejně známé osoby musí akceptovat větší míru veřejné kritiky než jiní občané," konstatovali soudci.

Důvodem je prý podpora diskuse o veřejných věcech a svobodného utváření názorů. "Politik nevyhnutelně a vědomě předkládá novinářům a široké veřejnosti ke kontrole každé své slovo a čin, a proto musí v tomto směru projevovat vyšší stupeň tolerance," uzavřel případ Ústavní soud.

"Ústavní soud se populisticky rozhodl dělit občany do kategorií - já jsem byl zařazen do kategorie těch, kteří si musí za shovívavého potlesku Ústavního soudu nechat všechno líbit," uvedl pro iDNES.cz Kasal k rozhodnutí Ústavního soudu a dodal: "Jistě, politik musí být pod veřejnou kontrolou a veškeré jeho aktivity nechť jsou přísně posuzovány. Proti lživým osočením však má právo i povinnost se bránit jako kdokoliv jiný."

Kasal se domnívá, že ÚS toto jeho právo neuznal. "Myslím, že zdaleka nejsem sám, kdo se po tomto rozhodnutí ÚS cítí trapně," podotkl Kasal.

Podle Blesku se Kasal na jedné ze svých cest do Sovětského svazu v 80. letech nechal naverbovat jako sovětský agent. Článek se odvolával na anonymní zdroje. Po měsíci bulvární deník napsal další článek nadepsaný "Kdo chce zničit Kasala", ve kterém přiznal, že dokumenty obviňující Kasala byly falešné.

Kasal považuje materiály za podvrh, který ho měl poškodit. "Kdo mě zná, nemohl tomu věřit. Vždyť já jsem ani nevěděl, že ta elitní sovětská rozvědka (GRU) existuje," řekl ČTK politik, když ústavní stížnost podal.

Dokumenty o spolupráci se v dopise od neznámého pisatele objevily v redakci Blesku krátce před tehdejší volbou nového vedení KDU-ČSL.

Městský soud v Praze, odvolací vrchní soud i Nejvyšší soud se vyjádřily stejně - článek nemohl poškodit Kasalova osobnostní práva. Obsahoval jen informace o anonymních dokumentech, ne samotné tvrzení, že Kasal s rozvědkou opravdu spolupracoval.

Soudy dokonce článek označily za vyvážený, protože v něm Kasal dostal prostor pro své vyjádření. Politik tehdy listu řekl, že jde o pokus poškodit ho a že byl opakovaně negativně lustrován.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video