Čím vyšší post na radnici, tím luxusnější auto

Praha - Městská rada stanovila, že by v budoucnu měl být vozový park, který slouží představitelům i zaměstnancům radnice i městských organizací jednotný. Zatímco nyní tvoří vozový park radnice vozy několika značek, od škodovek přes volkswageny, lancie a opely až po audi, v budoucnu by měly získat vozy používané městem jednotnou tvář a dodávala by je patrně jediná firma. Kvalita a cena vozu by pak přímo odpovídala hierarchii ve městě. Zatímco pro primátora by byl určený vůz luxusní třídy - například Audi A 8 v ceně přesahující dva miliony korun, ostatní představitelé města by se museli spokojit s levnějšími auty. Například řediteli úřadu by měl stačit vůz obdobný Škodě Octavii za pětinu ceny audi.

"Tím, že sjednotíme vozový park města i jeho organizací chceme především ušetřit. Protože při zakázkách významného rozsahu poskytují firmy množstevní i jiné speciální slevy. Předpokládám, že by se při sjednoceném autoparku uspořilo i při opravách, při nákupu náhradních dílů a vhodně zvolenými typy vozidel je možné uspořit i pohonné hmoty," uvedl ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. Dodal, že by se sjednoceným vozovým parkem měl vytvořit i určitý jednotný styl prezentace hlavního města vůči veřejnosti.

Radní hlavního města doporučují i to, v čem by měli jezdit starostové jednotlivých městských částí, ale rozhodnout o starostech nemohou.

Záměr sjednotit autopark a centralizovat nákup vozidel pro potřeby orgánů a organizací hlavního města přijala rada už loni.

K záměru města se vyjádřilo sto deset orgánů a organizací města, ale jejich stanoviska byla značně rozdílná.

Město chtělo vozový park sjednotit už před čtyřmi roky, kdy městská organizace Servisní základna města počítala s tím, že postupně obnoví vozový park města tak, aby v něm zůstaly pouze škodovy a pro vrcholné představitele města a k reprezentativním účelům by byly k dispozici Octavie, ale zcela sjednotit vozový park se tehdy nepodařilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video