Český biochemik Tomáš Cihlář

Český biochemik Tomáš Cihlář | foto: YouTube

Cihlář, který byl u vzniku léku Remdesivir, bude navržen na vyznamenání

  • 40
Biochemik a virolog Tomáš Cihlář by měl podle poslanců hnutí STAN získat státní vyznamenání. Cihlářův tým v americké společnosti Gilead Sciences vyvinul lék Remdesivir, do nějž jsou vkládány naděje v souvislosti léčbou nemoci covid-19 způsobenou koronavirem. V Česku dostal remdesivir zatím jediný člověk, taxikář ležící v pražské Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Muž, kterému byl podáván tento lék, musel být před tím napojen na mimotělní oběh i na plicní ventilaci. Jeho stav se v minulých dnech zlepšil. Dostal se z kritického stavu a na videu z nemocničního lůžka poděkoval lékařům a zdravotnickému personálu za záchranu života. Záběry zveřejnila Všeobecná fakultní nemocnice na svém Facebooku.

„Doteď skutečně nevíme, jestli remdesivir byl to zásadní, co mu pomohlo. Tudíž bych se k tomu léku zase tolik neupínal,“ řekl lékař z VFN Martin Balík.

Koronavirus ve světě

Muž s rouškou se dívá na moře v Havaně, hlavním městě Kuby. (15. dubna 2020)
Pětiletý Reuben Goodman pózuje v kostýmu narozeninové oslavy v prázdné ulici...
Stávkující lidé na ulici v Dháce, hlavním městem Bangladéše. (15. dubna 2020)

Poslanci mohou předkládat návrhy na státní vyznamenání do 17. dubna. Podle STAN patří Cihlář mezi osobnosti, které se svými činy v těžkém krizovém období spojeným s epidemií koronaviru zasloužily o výraznou pomoc českým spoluobčanům.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Pan Cihlář je světově uznávaný biochemik, který se podílí na vývoji přípravku remdesivir. Tento lék se ukázal jako potenciálně účinný k léčbě koronavirové infekce a zaměstnavatel pana Cihláře, firma Gilead Sciences, jej poskytla k experimentálnímu využití nejen v Číně, ale také v 50 dalších státech včetně České republiky,“ zdůvodnil svůj návrh na státní vyznamenání předseda hnutí STAN Vít Rakušan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video