(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Chřipka letos zabila 190 lidí. Trojnásobek jich skončil v nemocnici

  • 9
Chřipce letos podlehlo 190 lidí. Je to sice o něco méně než minulý rok, před dvěma lety ale bylo číslo téměř poloviční. Skutečný počet obětí je přitom podle odborníků ještě mnohem vyšší. V nemocnici kvůli chřipce skončilo více než šest set lidí.

Chřipka letos zabila 190 pacientů. „Toto číslo se ovšem vztahuje jen k těm pacientům, kteří byli pro závažný průběh chřipky hospitalizováni na oddělení ARO nebo JIP,“ dodala vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Martina Havlíčková. 

Skutečný počet mrtvých je přitom podle odborníků ještě mnohem vyšší. Do souvislosti s nemocí lze dát až dvě procenta všech úmrtí. Lékaři tak odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

„Ve vyspělé zemi je chřipka jediným infekčním onemocněním, které se projeví na datech celkové úmrtnosti. Jde rozhodně o předčasná úmrtí,“ řekl k tomu před začátkem letošní chřipkové sezony vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Chřipková sezona letos skončila už na začátku března, obvykle trvá déle. Plošná epidemie pokračuje ve Skandinávii, Dánsku, Německu a Nizozemsku a na jihu kontinentu ve Slovinsku a Řecku.

Nemocných chřipkou může být až desetkrát více, než je hlášeno, říká lékařka

Loni skončilo v Česku do druhého dubnového týdne v nemocnicích na odděleních anesteziologicko-resuscitačních nebo jednotkách intenzivní péče 644 nemocných, z nichž 190 komplikacím chřipky podlehlo. Podle SZÚ bylo 180 z nich starších 60 let.

Právě seniorům, chronickým pacientům a dalším oslabeným lékaři doporučují očkování. Je třeba ho opakovat každý podzim, protože vakcionologové vyrobí očkovací látku podle odhadovaných podtypů chřipky, které budou v populaci tu zimu kolovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video