Záběry aut zákazníků prostitutek, které budou na webu, musí mít rozostřenou SPZ. Ilustrační snímek

Záběry aut zákazníků prostitutek, které budou na webu, musí mít rozostřenou SPZ. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Chomutov začne natáčet prostitutky i auta jejich zákazníků

  • 59
Chomutov se rozhodl bojovat s prostitucí pomocí kamer. První nainstaloval v ulici, kde se lehké ženy i jejich zákazníci objevují nejčastěji. Snímky aut zákazníků pak budou na webu městské policie, ovšem s rozostřenou značkou. Tak se město dohodlo s Úřadem na ochranu osobních údajů.

Město se před instalací kamery domluvilo s úřadem na podmínkách, které údaje se mohou zveřejnit a které už jsou ryze osobní. S novinkou seznámil novináře náměstek primátorky Jan Řehák. Chomutov chce bojovat proti prostituci v ulicích nejen tím, že znepříjemní život prodejnám ženám, ale i jejich zákazníkům.

Na webu městské policie se tak mohou objevit i auta zákazníků prostitutek. Na obrázku s rozostřenou poznávací značku ovšem musí být údaj, že jde o záběr z kamery. Na snímku budou v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů rozostřené i obličeje zákazníků.

Původní návrh chomutovské radnice byl k zákazníkům tvrdší. Jejich vozy chtěla radnice snímat kamerami, pak přistižené muže legitimovat a na jejich adresu poslat SPZ auta spolu s datem a hodinou pořízení snímku. To se ale Úřadu na ochranu osobních údajů nelíbilo. - čtěte Úřad nesouhlasí s monitorováním zákazníků prostitutek

Město se navíc s úřadem dohodlo, že policisté mohou využít snímky z kamery i pro případné svědectví. Zákazníka prostitutek, majitele vozu, mohou předvolat k přestupkovému řízení. Obsílka ovšem dotyčnému dorazí domů, tudíž "návštěva" prostitutky nezůstane rodině utajena.

"Z dopisu, který klient dostane domů, bude zcela zřejmé, proč ho jako svědka zveme. Tedy, že tu byl za prostitutkou," popsal chystaný recept na odrazení klientů prostitutek Jan Řehák.

Náměstek primátorky doufá, že právě takový dopis a snímek auta na webu odradí podobné "návštěvníky" Chomutova. "Počítáme s tím, že lidé příliš nechtějí, aby se vědělo o tom, že chodí za prostitutkami."

Město varovalo potenciální zákazníky z Německa
Do města jezdí zákazníci především z nedalekého pohraničí. Proto Chomutov jednal i s vedením saského města Annaberg-Bucholz, aby tamní potenciální zákazníci věděli o monitorovacím systému.

Získat adresu zákazníků podle záběrů kamery ale není jednoduché. Město se s policií dohodlo, že ulice s prostitutkami bude častěji kontrolovat. Tak získá adresy klientů, které pak předá přestupkové komisi jako kontakty na svědky, které je třeba předvolat.

"Je to jediný způsob, jak může radnice kontaktovat právě německé zákazníky. České totiž můžeme podle espézetek vyhledat v registru aut a řidičů. Jde totiž o získání informací o svědkovi a v takovém případě do registru máme přístup," upozornil Řehák. Jeho slova potvrdil ředitel chomutovské policie Jiří Volprecht.

Fotky klientů prostitutek se do týdne objeví na webu mpchomutov.cz. Pokud zákazníci jako svědci nedorazí ke komisi, hrozí jim pětitisícová pokuta. Prostitutky mohou za zakázanou pouliční činnost dostat dvoutisícovou pokutu, tisícovku je bude stát poplatek za správní řízení, které s nimi muselo proběhnout.

Městu prý nejde o peníze, chce dostat prostituci z ulic města pryč. "Pokud se budou z míst, kde jsou kamery, přemisťovat jinam, půjdeme po nich stejným způsobem i jinde, až skončí zcela mimo území města," sdělil Řehák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video