Diskuze

Problém přechylování. Mají mít ženy právo samy rozhodnout o koncovce příjmení?

Měly by mít ženy právo samy si rozhodnout o koncovce svého příjmení? To je téma, které vyvolává vášnivé diskuse. Nyní je ve hře novela zákona o matrikách, která umožní, aby si ženy mohly zvolit nepřechýlenou formu příjmení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IJ

I97v82a56n 46J58i89r81e70š

8. 6. 2020 22:44

Jednoznačně - mají! Je to skvělé a nezpochybnitelné varování pro muže - pryč od tohoto, je to sebestředná husa.

0 0
možnosti
JH

Ať se každej jmenuje jak si myslí,že je to správné. Proč s tim,ale otravovat ostatní?

0 0
možnosti
KL

Šťastný to národ, který může řešit takové blbiny...

1 1
možnosti
KD

Spíše zamindrákovaný národ. Přechylování je zrůdnost. Západní jazyky to nemají, přesto rozeznají ženu od muže, to by měl zvládnout i průměrný český člověk.Nechte ženy, aby si o svém příjmení rozhodli samy.

0 1
možnosti
JM

Přechylování cizích příjmení mi přijde jako zvěrstvo. Viz Těreškovová. Rusky se jmenuje Těreškova, manžel či otec Těreškov (snad sem se nesekl). Takže povolíme nepřechylovat cizí příjmení. Potom češka změní národnost na cizí, vdá se, zvolí si příjmení jaké chce a změní si národnost zpět na cizí. Voilá.

2 0
možnosti
PD

P88e36t32r 49D76o48b30e20š

7. 6. 2020 18:03

Dle mého ženy s nepřechýleným příjmením mají komplex méněcennosti z absence penisu. Je zajímavé, že naše progresivní pokrokáře neirituje skladba příjmení severských národů (které tak vzývají). Například Frederika Larsson je doslova syn Larse.

4 4
možnosti
Foto

Teoreticky, vzít to opačně, tak manžel a syn nemají problém s tím, že lidi neví, které jejich jméno je příjmení a které křestní jméno. :D OVÁ i pro muže!!!

3 0
možnosti
JM

Ne každý má jako příjmení křestní jméno. :)

0 0
možnosti
PK

Každý má právo se rozhodnou, zda používat "ová" nebo ne. Ničemu zásadnímu to nevadí, tak proč za lidi pořád rozhodujeme?

2 0
možnosti
MS

Hlavně nechť se ženy využívající svého práva na používání příjmení v mužské nerozčilují nad mým využíváním mého práva v mužské podobě také jejich příjmení skloňovat a mohou tedy výskat nadšením nad mojí větou: "Potkal jsem Janu Hlaváčka cosi právě vykládající Haně Smetanovi." :-) ...

1 2
možnosti
Foto

Máte to špatně. Když je ta Smetana, tak vykládala Haně Smetaně.

3 0
možnosti
TK

Omg, jestli se chce nekdo jmenovat Princess Consuela Banana-Hammock, tak at se tam jmenuje. Nemusi byt Hammocková

2 0
možnosti
MK

Ikdyž se mi nepřechylování nelíbí a zvykám si, povolil bych možnost hned. Mé kamarádky před svatbou zaškrtly "zvažuji dlouhodobý pobyt v zahraničí" a jsou bez -ová jen to hvízdlo. Nevím, na co si tu hrajeme. :-)

6 0
možnosti