Lidé využívají jarní počasí na svých zahrádkách v pražské kolonii Veleslavín. (2. dubna 2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Teploty ve zbytku dubna budou průměrné, příští týden může na horách sněžit

  • 4
Teploty v příštích čtyřech týdnech se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zřejmě nebudou vymykat normálu, ale mohou místy spadnout pod dlouhodobý průměr. Příští týden bude v některých dnech i 24 stupňů, jindy nejvýše 10 a místy sníh. Srážky očekávají meteorologové v příštích dvou týdnech pod průměrem, poté průměrné až mírně nadprůměrné.

„Období příštích čtyř týdnů (od 13. dubna do 10. května) jako celek očekáváme teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ v dlouhodobé předpovědi. Přechodně se můžou vyskytnou i teploty podprůměrné. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou pohybovat převážně od 16 do 19 stupňů.

V první polovině příštího týdne se značně ochladí. V pondělí bude ještě až 23 stupňů, zejména na Moravě, ale už v úterý rtuť vystoupá přes den podle ČHMÚ maximálně na deset stupňů a v noci bude mrznout. 

Na horách pak bude pravděpodobně v pondělí i úterý sněžit. Do konce týdne však teploty zase vystoupají až na 24 stupňů. V noci bude teplota i v dalších týdnech stále velmi nízko. Až do poloviny května budou týdenní průměry nočních teplot jen několik stupňů nad nulou, denní pak kolem 16 až 19 stupňů.

Srážkově budou následující dva týdny podprůměrné, další dva týdny na přelomu dubna a května by měly být průměrné až mírně nadprůměrné.

Poslední sníh připadá průměrně na půlku dubna

„Dubnový sníh pole hnojí a déšť jim požehnání přináší,“ připsali meteorologové na facebookové stránky dubnovou pranostiku. 

S letními teplotami do Velikonočního pondělí, pak se ochladí a bude sněžit

Současně podotýkají, že poslední datum s novým sněhem připadá většinou průměrně na půlku dubna. Místně se liší datum posledního sněhu na Moravě, kde je to spíše v období od 20. do 31. března (např. v Bzenci, Valticích, Židlochovicích). A naopak některé horské oblasti hlásí nový sníh i na začátku května (např. na Cínovci či Lysé hoře). 

Podle meteorologů pak může docházet k velkým teplotním rozdílům během dne. Za jasných dubnových nocí jsou obvyklé ranní teploty pod bodem mrazu, které se přes den vyšplhají i ke 20 stupňům. 

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video