ilustrační snímek | foto: Čeští lovci bouřek

Jih Česka zasáhly bouřky se silným větrem, hasiči evidují desítky zásahů

  • 198
Bouře se prohnala takřka celou jižní částí Česka, v noci na pondělí může spadnout až 80 milimetrů srážek a vítr dosáhne síly vichřice. Hrozí také povodně, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči v neděli večer evidovali mírně zvýšený počet technických pomocí, převážně šlo o popadané stromy a větve.

Hasičské jednotky v Jihomoravském kraji evidovaly od půl deváté do desáté hodiny večer na padesát událostí v souvislosti s počasím. „Začaly na Znojemsku a postupují přes Brněnsko a nyní jsou první případy přímo v Brně,“ napsali hasiči na Twitteru.

Také jihočeští hasiči měli večer kvůli bouři a dešti několik desítek zásahů. „Odhadem to byly vyšší desítky zásahů, především čerpání vody a odstraňování spadlých stromů. Nejvíc bylo zasažené Táborsko a Českokrumlovsko,“ řekl operační důstojník. Hasiči zasahovali i u požáru ve Zvíkově u Netřebic na Českokrumlovsku. Hořelo hospodářské stavení, předběžný odhad škody je podle informací ČTK milion korun.

Původně ČHMÚ předpokládal, že v neděli v bouřkách naprší nejvýše 50 milimetrů srážek, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Následně ale výstrahu zpřísnil. V celé zemi hrozí od nedělních 15:00 do pondělních 03:00 přívalové deště s až 60 milimetry srážek, a v části Jihočeského a Jihomoravské kraje a Vysočiny dokonce až 80 milimetry. 

Ve zmíněných regionech na jihu se v průběhu noci objevil i silnější vítr - o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, zatímco ve zbytku republiky dosáhl rychlosti do 70 kilometrů za hodinu. 

Od osmé hodiny večerní ČHMÚ varoval také v oblasti Šumavy a Novohradských hor před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami, kroupami a nárazovým větrem.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy,“ varuje ČHMÚ.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Další silné bouřky s krupobitím se mohou objevit v celém Česku také od pondělních 12:00 do úterních 03:00. Zvláště silné budou opět na jihu země, kde může spadnout až 50 milimetrů srážek a vítr bude mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

Na většině území hrozí od nedělního večera až do úterního poledne kvůli opakujícím se bouřkám záplavy. Výjimkou jsou jen kraje na východě země - většina Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, část Olomouckého a celý Zlínský kraj. 

Největší nebezpečí záplav bude v Plzeňském kraji, kde mohou hladiny řek vystoupat v noci na pondělí a v pondělí ráno na druhý i třetí stupeň povodňové aktivity ze tří. „Vzhledem k výraznému nasycení povodí může být odezva na přívalové srážky velmi rychlá, hladiny zasažených toků v povodí Úhlavy a Úslavy budou poměrně rychle stoupat,“ uvádí ČHMÚ.

V ostatních regionech se mohou řeky podle ČHMÚ dostat na nejnižší, první stupeň, i když nelze vyloučit i nárůst hladin na druhý.

8. července 2021

Nejvyšší teploty v neděli budou mezi 23 až 28 stupni Celsia, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 30 stupňů. 

Před víkendovými bouřkami varovali meteorologové již v sobotu. Výstraha však v první víkendový den platila jen pro některé kraje - Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu. Meteorologové uváděli, že tyto bouře budou slabší, než ty, co mají přijít v neděli. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video