Desátý Čech nakažený prasečí chřipkou přicestoval z Japonska. Ilustrační foto

Desátý Čech nakažený prasečí chřipkou přicestoval z Japonska. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Česko už má 10 nemocných prasečí chřipkou, muž se nakazil v Japonsku

  • 1
Lékaři potvrdili v Česku desátý případ onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Muž se virem A(H1N1) nakazil v Japonsku. Už během letu pociťoval chřipkové obtíže a měl teplotu. Jeho zdravotní stav je dobrý, lékaři u něj nepoužili ani antivirotika.

Muž se z Japonska vrátil v pondělí. "Téhož dne se dostavil na infekční kliniku na Bulovce, kde byl ambulantně ošetřen a byl mu proveden odběr biologického materiálu," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Muž byl ponechán v domácí izolaci, v současné době je v dobrém zdravotním stavu. Dva lidé, kteří s ním byli v kontaktu, zůstávají v domácí izolaci. U jednoho z nich byl kvůli chřipkovým příznakům proveden odběr biologického materiálu, na výsledek se ještě čeká.

V současné době se epidemiologové také snaží najít spolucestující z letadla. Jedná se o cestující, kteří seděli maximálně tři řady před nebo za nakaženým mužem.

V případě, že by se nákaza novým virem potvrdila, jednalo by se o první případ, kdy by se nemoc přenesla mezi lidmi. Dosud se všichni postižení nakazili ve Spojených státech nebo v Mexiku.

Hygienici k 30. červnu vyšetřili 367 lidí, kteří pro respirační obtíže vyhledali lékaře. U deseti byla infekce virem A(H1N1) potvrzena, ve 343 případech vyloučena a u zbytku se na definitivní výsledek čeká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video