Hasiči nakládají další humanitární pomoc pro Ukrajinu. (7. června 2022) | foto: Hasičský záchranný sbor

Česko poslalo na Ukrajinu další humanitární pomoc, veze ji 38 vagónů

  • 62
Česko ráno poslalo vlakem na Ukrajinu další humanitární pomoc. Ve 38 vagonech je hlavně zdravotnický materiál a hasičské a pracovní oblečení a obuv. Souprava zamířila do stanice Košice - Haniska, kde se nachází HUB pro příjem humanitární pomoci z Evropské unie.

Na webu HZS o tom informuje Tomáš Pořízek z generálního ředitelství.

Do vlaku hasiči společně s pracovníky Správy státních hmotných rezerv naložili 1 206 palet materiálu.

Ze skladů hmotných rezerv míří na Ukrajinu 899 palet zdravotnického materiálu, který zahrnuje 3,64 milionu jednorázových vyšetřovacích rukavic a asi půl milionu kusů jednorázových ochranných obleků. Tato část nákladu v hodnotě přes 100 milionů korun je určena pro ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.

Česko už Ukrajině poslalo vojenskou pomoc za 3,5 miliardy, řekla Černochová

Druhá část nákladu míří do státní pohotovostní služby Ukrajiny ve Lvově a zahrnuje hasičské a pracovní oblečení, pláštěnky a boty.

„Už dříve jsme na Ukrajinu poslali téměř 1 000 palet zdravotnického materiálu, přes milion kusů ochranných pomůcek, 127 tun trvanlivých potravin a dva provizorní mosty,“ uvedl předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr. Celková hodnota pomoci tak podle něj činí zhruba 230 milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video