Česko-slovenská hranice láká turisty

Zcela ojedinělá turistická naučná stezka vzniká na hřebeni Javorníků. Čtyřicet kilometrů dlouhá trasa seznámí návštěvníky česko-slovenského pomezí s historií i zajímavostmi tohoto území. Povede od Lyského průsmyku až na Kasárna a bude pokračovat až na Slovensko.

Na stezce vznikne více než třicet zastávek. "Již před lety tudy vedla naučná stezka Družba. Obnovená trasa získá netradiční podobu. Informační tabule nahradíme kameny s krátkou informací o místě,“ uvedla Kateřina Kočí ze sdružení Actaea.

Otevření naučné stezky se uskuteční letos v srpnu. Obnovená stezka podle provozovatelů hotelů a  penzionů i starostů obcí přiláká mnoho nových turistů. „Je jen  škoda, že právě na moravsko-slovenském pomezí pohyb návštěvníků zkomplikuje připravovaný zpřísněný režim na hranicích,“ řekl majitel horské chaty Kohútka Josef Kocurek.

Projekt realizuje nevládní organizace Actaea z Rožnova pod Radhoštěm ve spolupráci se slovenskou nevládní organizací Alcedo, Správami CHKO Beskydy a Kysuce. „Informace o naučné stezce bude možno získat na informačních panelech v obcích, letácích a internetových stránkách, které budou postupně vytvořeny. V další fázi projektu bude vydán také průvodce po naučné stezce Javorníky,“ poznamenala Kateřina Kočí.

Do projektu se zapojí také řada příhraničních obcí. Dodají totiž zhruba metr vysoké kameny, na nichž budou informace o místě a také se na ni vyryje dárce kamene. Kamen ozdobí navíc i reliéf s logotypem.  „Například v  místě, kde se nachází lokalita s výskytem vzácných rostlin,  umístíme logotyp květiny,“ upřesnil grafik Ivo Sumec. 
Náklady na vybudování odhadují iniciátoři na přibližně jeden a půl milionu korun. Část nákladů pokryjí zúčastněné obce, které  zaplatí vyrobení a umístění informačních tabulí. Organizace  zapojené do projektu žádají i o dotace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video