Lidé se koupou v Opatovickém písníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. (21....

Lidé se koupou v Opatovickém písníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. (21. srpna 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

V Česku opět padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na jihu Moravy

  • 8
Česko v pondělí zažilo mimořádně horký den, teplotní rekordy naměřilo hned 39 meteorologických stanic z celkových 163, které zaznamenávají teploty alespoň 30 let. Nejvyšší teplota 35,5 stupně Celsia padla ve Strážnici na jihu Moravy, kde překonala 80 let starý rekord. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejtepleji v pondělí bylo v Jihomoravském kraji, na jihozápadě Zlínského kraje, v jižních Čechách, na severozápadě středních Čech, na jihovýchodě Ústeckého kraje a také na Vysočině.

„Na Vysočině padly kromě Havlíčkova Brodu a Velkého Meziříčí rekordy na všech stanicích,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička z ČHMÚ. Ze 14 tamních meteorologických stanic tak rekordní teploty naměřilo 12 stanic.

Tropické teploty budou pokračovat až do čtvrtka, s víkendem přijde ochlazení

Strážnice dosud držela rekord pro 21. srpen s teplotou 34,6 stupně Celsia z roku 1943. „Nejčastěji dnes (v pondělí) stanice překonávaly rekordy z roku 2000,“ sdělil Borovička. Je to případ Kuchařovic na Znojemsku, kde teploměry zaznamenaly 35,2 stupně, Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, kde se teploměry zastavily na 35,1 stupni, a také Moravských Budějovic na Vysočině, kde meteorologové naměřili 34,8 stupně.

Více na Počasí iDNES.cz

Tropické třicetistupňové teploty vydrží v Česku i v následujících dnech. Ochlazení očekávají meteorologové až o víkendu, výjimkou bude jih a jihovýchod Moravy, kde i v sobotu budou maximální teploty překračovat 31 stupňů Celsia. V týdnu se budou objevovat ojedinělé přeháňky či bouřky. Od pátku bude pršet na většině území, bouřky mohou být o víkendu i silné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video