Milena Vicenová se stala novou velvyslankyní ČR při EU toto pondělí.

Milena Vicenová se stala novou velvyslankyní ČR při EU toto pondělí. | foto: MF DNES

České předsednictví bude sprint, říká velvyslankyně při EU

  • 13
Milena Vicenová se stala velvyslankyní ČR při EU na začátku ledna, už teď se ale zabývá přípravami na naše předsednictví Evropské unii. "Na předsednictví bylo vyčleněno 1,9 miliard, další přibližně 1,4 miliardy doplní resorty ze svých běžných rozpočtů," řekla v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

ODPOVĚDI MILENY VICENOVÉ NAJDETE ZDE

"Těším se, bude to ale sprint," podotkla na stejné téma. "Předsednictví bude tak náročné, že nás přiměje zapomenout na nedůležité spory," považuje ho nová velvyslankyně za prověrku schopností a spolu s premiérem Topolánkem doufá, že čeští politici uzavřou dohodu "o neútočení" po dobu příprav na ně.

Obavy ze špatné pozice České republiky při vyjednáváních nemá. "Jako každá země i ČR přichází někdy s názory spíše na okraji spektra. To je plně v pořádku. Při vyjednáváních bychom však měli umět lépe naše pozice podpořit argumenty a dbát na to, aby naše názory tvořily srozumitelný a provázaný celek, aby byly ostatním partnerům dobře objasněny," říká.

Negativní postoje k ČR také nevnímá. Obavy politiků sousedních zemí ze vzrůstu zločinnosti, které vyjádřili po vstupu naší republiky do schengenského prostoru, považuje sice za logické, ale v Bruselu se takové debaty prý nevedly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video