Barbora Tachecí svou

Barbora Tachecí svou | foto: Lucie Robinson, MF DNES

Česká televize ukázala vulgární internetový klip s Tachecí

  • 117
Veřejnoprávní televize se postarala o to, aby rozruch, který svým vystoupením v Dobrém ránu vyvolala Barbora Tachecí, hned tak neustal. Ve vysílání totiž ukázala ten nejhrubější sestřih rozhovoru, který koluje po internetu. Šéfku Radiožurnálu v něm doprovází píseň Kylova máma je děvka.

Slovní přestřelka Barbory Tachecí s moderátorem Dobrého rána Jiřím Václavkem měla obrovský ohlas. Video se okamžitě začalo šířit po internetu, kde se kolem něj strhávaly vášnivé debaty. - více zde

Na serveru YouTube se objevilo i několik klipů sestříhaných z úryvků rozhovoru a hudby. Jeden z autorů doplnil výroky ředitelky ČRo1 o změnách v rozhlasové stanici melodií Crazy Frog, další si vybral písničku z filmu Princové jsou na draka.  

V nejdrsnější verzi si Tachecí nedobrovolně "zahrála" za zvuků songu z animovaného seriálu South Park. Píseň se jmenuje Kyle´s Mum Is a Bitch, v překladu Kylova máma je děvka, a stejně vulgární je i její text.

Přesto se právě tento klip objevil v nedělním publicistickém pořadu 168 hodin na ČT1. Redakce zpravodajství tvrdí, že nešlo o zlý úmysl. "Každý soudil, že je to jakési mumlání do rytmu. Smáli se jen obrazové a hudební složce. Nikdo tady nemá zájem kohokoliv poškozovat," hájil redaktory ředitel zpravodajství Milan Fridrich.

Řada diváků ale přesně věděla, o čem je v "mumlání" řeč. "Tak to je hustý, odvysílat tohle ve zpravodajství," objevilo se například v diskusi na YouTube. "Že to pustili v pořadu 168 hodin, je docela masakr," reaguje v podobném duchu další přispěvatel. Diskutující také rozebírají text písně.

Tachecí se zasmála, radní nikoli
Podle vedení televize měl příspěvek upozornit na tento druh lidové tvořivosti, kdy diváci upravují vysílání a klipy dávají na internet. "Nestává se tak často, aby si lidé hráli s pořady České televize," vysvětlil ředitel zpravodajství.

"Hudební klip vybral dramaturg pořadu z řady jiných proto, že mu připadalo, že v tomto případě jde o největší žánrový posun od reality, to jest od záznamu skutečného rozhovoru," doplnil Fridricha šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov.

Oba dva shodně odmítli souvislost s názvem písničky. Argumentují tím, že textu není rozumět a popisek z YouTube prý nebyl v televizi vidět. O opaku svědčí záznam příspěvku 168 hodin v internetovém archivu ČT.

Samotná Barbora Tachecí bere věc s nadhledem. "Zasmála jsem se u toho," řekla iDNES.cz. Reportáž ovšem nevyloudila úsměv na tváři předsedy Rady ČT Jiřího Baumruka, který připouští, že se radní budou pořadem zabývat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video