Porto Azzurro na ostrově Elba | foto: Profimedia.cz

V zahraničí zemřelo od začátku turistické sezony padesát českých občanů

  • 9
Od začátku letošní turistické sezóny v zahraničí zemřelo 50 Čechů. Loni za celou sezónu, která končí pro statistiky 15. září, se ze zahraničních cest nevrátila více než stovka Českých občanů. Podle souhrnných dat nejčastěji umírají v Chorvatsku, Itálii, Turecku, Francii či Řecku.

Loni ministerstvo zahraničí za celou turistickou sezonu zaznamenalo 105 úmrtí Čechů v zahraničí, v roce 2020 pak 60 případů, což odráží i tehdy platná omezení cestování spojená s pandemií covidu.

„Je zřejmé, že s návratem k cestování po pandemii znovu stoupl i počet konzulárních případů - včetně úmrtí - na hodnoty zaznamenané v minulých letech,“ uvedla Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva.

V uplynulém týdnu informoval místní tisk o nálezu mrtvého českého turisty na lodi, která se nacházela u italského ostrova Elba. Příčiny jeho úmrtí úřady vyšetřují. V italských a rakouských Alpách ve středu zachraňovali dva české turisty, kteří skončili v nemocnici.

Ve francouzských Alpách pátrali po dvojici turistů ze Žďáru, našli je mrtvé

Na konci července nalezla policie v italském letovisku Bibione mrtvého šestasedmdesátiletého Čecha. Muž bydlel v obytném voze a jeho pozůstatky byly v pokročilém stavu rozkladu. Výsledky prvních analýz podle vyšetřovatelů ukazují, že smrt nemá cizí zavinění.

Na konci července nalezla policie na hoře Barre des Écrins ve francouzských Alpách těla dvojice pohřešovaných Čechů, muže a ženy, ze Žďáru nad Sázavou. Dva Češi pak zemřeli také při sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech počátkem července.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video