Vladimír Remek Čechům jejich postoj nezazlívá.

Vladimír Remek Čechům jejich postoj nezazlívá. | foto: ČTK

Češi váhají: Je Remek hrdina, či ikona totality?

  • 558
Je to trochu legrační situace. Třicet let od startu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru (2. března 1978) si Češi s výročím nevědí moc rady. Je to hrdina a průkopník, anebo jen symbol totalitní propagandy? Víc než v Česku si tak Remka cení na východ i západ od hranic.

Remka v pátek improvizovaně přijal jen šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Česká akademie věd přitom tento let vysoce oceňuje – tehdejší československá věda podle ní svým podílem na zkoumání kosmu prokázala špičkovou úroveň. Ať již šlo o ojedinělé projekty okysličování tkání v beztížném stavu, zpracování kovových prášků v tavící peci či rozmnožování řas.

"Proto se nakonec z mezinárodních posádek rozhodovalo mezi Čechoslováky Vladimírem Remkem a Oldřichem Pelčákem. Před ostatními dostali přednost," říká předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti Milan Halousek.

Víc si startu váží překvapivě i v Německu, kam je Remek pozván u příležitosti letu prvního "evropského kosmonauta". Pozadu nezůstává ani ruská federace kosmonautiky: v Moskvě kvůli třicetiletému jubileu pořádají slavnostní večer, na němž budou přítomni i Remkovi tehdejší ruští kosmičtí parťáci ze stanice Saljut.

. Jak se dostal první Čechoslovák do vesmíru

Třicet let starý příběh Vladimíra Remka a rozhovor

Kosmonaut Čechům přesto nic nevyčítá: "Možná si s tím letem nevědí rady i proto, že si ze mne bývalý režim udělal před listopadem 1989 ikonu." A komunističtí propagandisté ho využili důkladně. Vozili ho na besedy po celé republice, aby demonstroval úspěchy socialismu.

"Jeho ‚handicap‘ spočívá v tom, že je hodný a slušný, takže se nedokázal postavit tlaku vrchnosti," říká jeho náhradník Pelčák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video