Češi v užívání drog dohnali Evropu

  • 185
Většina mladých lidí, kteří přiznali, že kouřili marihuanu, si ji někdy dopřála ve škole nebo v jejím okolí. Podle výzkumu Eurobarometr se Češi se svými zkušenostmi s takzvanými měkkými drogami vyrovnají svým vrstevníkům ze Západu.

Podle výzkumu letos každý třetí Západoevropan mezi 15 a 24 roky zkusil nějakou drogu, většinou marihuanu. Stejně tak si ji občas dopřeje i třetina mladých Čechů. Od poloviny 90. let se jejich počet zdvojnásobil.

Podle výzkumu EU si dnes mohou mladí lidé opatřit drogu snadněji než v letech předchozích. "Po rozšíření unie a otevření hranic se Evropa stává ještě atraktivnějším trhem pro distribuci drog než dříve. Právě jejich snadnou dostupnost považujeme za největší problém," říká Deborah Olszewski z Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti.

Nejčastěji zkoušejí mladí lidé v Česku i na Západě psychotropní látky ze zvědavosti. Další se nechávají svést svými vrstevníky nebo touží po vzrušení. Nejvíce se mládež s drogami setkává v klubech, další experimentují doma - a už na třetím místě skončila v průzkumu škola.

"To je dost překvapující. Spíše bych čekal, že nová generace bude brát drogy ve chvílích, kdy relaxuje," přiznal lékař Jiří Presl z nadace Drop In.

Téměř polovina dotazovaných je pro, aby narkomani dostávali stříkačky a jehly. Třetina si myslí, že všechny potřebné informace o drogách najde na internetu.

Závislých naštěstí nepřibývá
V západní Evropě vede bezkonkurenčně podle Deborah Olszewski jako nejzneužívanější droga marihuana - v nových zemích EU sice také, ale mnohem více lidí tam experimentuje i s drogami na bázi amfetaminu (patří mezi ně pervitin).

České odborníky na drogy zatím narůstající počet mladých lidí, kteří okusili drogu, neznepokojuje. "Třeba v USA se uchyluje k drogám ještě více mladých než v Evropě.
Hlavně se ale podařilo zastavit nárůst počtu závislých lidí. Ti si často peníze na dávku obstarávají trestnou činností. Člověk, který jednou zkusí marihuanu, společnost nic nestojí," soudí Josef Radimecký z vládní rady pro koordinaci protidrogové politiky.

V Česku je nyní asi 35 tisíc lidí závislých na drogách. Lékař Jiří Presl z nadace Drop In považuje zase za pozitivní, že si méně lidí píchá drogu do žil. Upozorňuje však, že riziko s sebou nese i pouhé experimentování s marihuanou či extází.

"Jednou zkusit může také znamenat naposledy zkusit. Uživatel nemusí správně odhadnout míru nebo může mít choulostivější organismus," varuje Presl. Navíc se na trhu v poslední době objevuje nebezpečnější šlechtěná marihuana s vyšším obsahem účinné látky THC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video